Dolní oblast Vítkovic: Více než jen historie výroby koksu a surového železa

Dolní oblast Vítkovice už dávno není zaprášená a nevzhledná část Ostravy.

Zažijte Ostravu jinak! Dolní oblast Vítkovice si budete pamatovat

Blíží se čas dovolených a možná vás napadlo, že byste se letos mohli vydat po krásách Česka. Ostatně, proč ne? Míst, která stojí za poznání, je u nás více než dost. Tak třeba Ostrava — jedinečná industriální krása města, které leží z části na Moravě a z části ve Slezsku, je naprosto výjimečná. Můžete ji obdivovat zdola, ale i pěkně shora, třeba z kavárny, která vznikla na bývalé vysoké peci.

Bolt Tower. Kdo by to řekl, že tohle byla v minulosti vysoká pec, ve které se vyrábělo surové železo. Podle návrhu architekta Josefa Pleskota na ní byla umístěna nástavba a teď si výtahem nebo i po schodech můžete vyšlápnout do zajímavé kavárny. Stejně jako před pár lety jeden z nejznámějších atletů. „Bylo to poučné, ale hodně strašidelné, i když výhled byl nádherný. Vážně jsem si to užil. Jsem rád, že jsem do toho šel a vylezl až nahoru,“ pochvaloval si zážitek atletický rekordman Usain Bolt.

Vzhůru do Dolní oblasti Vítkovic!

Jestli chcete pochopit, jak se z černého uhlí vyráběl koks a za jeho pomoci zase surové železo, do Dolní oblasti Vítkovic musíte. Ale můžete se taky jen procházet, nebo zajít na koncert do Gongu, což je bývalý plynojem, či na výstavu do bývalé mlýnice uhlí, která dostala název Futureum. „Je to velmi zajímavý, designovaný prostor. Probíhají tady pravidelné komentované prohlídky a odehrává se tady řada zajímavých recepcí a společenských akcí,“ zve všechny zájemce v pořadu Prima město Petr Koudela, jednatel Moravian-Silesian Tourism.

Dolní oblast je i pro rodiny s dětmi, můžete vyrazit do Světa techniky nebo do čtyřpatrového trampolínového parku.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo ji pije bude ještě krásnější! Město nejznámější minerálky proslavil Ferdinand Porsche

Kultura na všechny způsoby na Slezskoostravském hradě

Pěšky, na kole nebo na in-line bruslích se pak můžete dostat z Dolní oblasti ke Slezskoostravskému hradu. „První písemná zmínka je ze 13. století, konkrétně z roku 1297, kdy těšínský kníže a olomoucký biskup podepsali dohodu o polsko-moravské hranici,“ říká Miriam Čechová, místní kastelánka.

Dnes je hrad místem, kde se konají například festivaly, třeba Shakespearovské slavnosti nebo výstavy. Do konce května si tady lidé mohou prohlédnout repliky korunovačních klenotů, v červnu tady zase začne výstava loutek.

Následně lze vyrazit dál do centra po nové lávce. „Pan architekt Pleskot, který držel architektonickou linku nad celým areálem, zmínil na začátku, že by se Dolní Vítkovice měly změnit z appendixu, z místa, kde vedou slepé ulice, v průtok lidí, v průtok akcí,“ uvádí Petr Koudela.

Ostrava ale láká třeba i na gastrozážitky, a to přímo ve městě, nebo za nimi můžete vyjet do nedalekých Beskyd. Chutnat vám bude určitě v Ostravici, v hotelu, jehož historie sahá do roku 1910, kde můžete posedět u plápolajícího krbu a u toho sledovat kuchaře, který přímo před vámi připraví lahodné pokrmy.

Tagy: