EU neproplatí dotaci 100 milionů korun Agrofertu. Holding peníze vracet nehodlá

Agrofert

Agrofert nedostane dotaci

Evropská Unie neproplatí evropskou dotaci 100 milionů korun, kterou holding Agrofert již získal od ČR na modernizaci pekárny. Auditoři z Bruselu si stojí za tím, že projekt nebyl inovativní, uvedl iROZHLAS.cz. Daný typ projektu totiž již zrealizovala jiná firma, která pod Agrofert spadá. Mluvčí holdingu Karel Hanzelka CNN Prima NEWS řekl, že dotaci Agrofert vracet nehodlá. Agrofert vložil do svěřenských fondů premiér Andrej Babiš (ANO).

Tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka pro CNN Prima NEWS prohlásil, že se jedná primárně o záležitost mezi Evropskou komisí a Českou republikou. „Zdůrazňujeme, že s námi nikdo žádné řízení nevedl a ohledně auditu nás nikdo nekontaktoval, takže máme doposud informace pouze z médií. Rozhodně nás nikdo nekontaktoval s tím, že bychom měli cokoliv vracet. A rozhodně se k tomu ani nechystáme,“ řekl Hanzelka redakci.

Agrofert, patřící do Babišových svěřenských fondů, obdržel evropskou dotaci na 100 milionů korun před pěti lety, když ji získal pro svoji Pekárnu Zelená louka spadající pod Penam.

Loni však Evropská komise přišla s auditní zprávou ke střetu zájmů. V ní auditoři uvádí, že projekt nebyl inovativní a nesplnil tak hlavní kritérium výběru. Ten organizovali čeští ministerští úředníci. Projektu podle informací webu iRozhlas.cz udělili 65, respektive 63 bodů, přičemž minimum potřebných pro získání peněz bylo 60. Evropští auditoři by mu však udělili maximálně 30 bodů.

Inovativní výrobní linku na toasty již měla německá firma

Zmíněný inovační prvek měla být výrobní linka na toasty s výraznými inovačními prvky. Evropská komise jej v auditní zprávě rozcupovala, protože ho už v roce 2013 zavedla německá společnost Lieken AG. Přímo v této době se však zároveň stala členem skupiny Agrofert. „Inovativní produkt prezentovaný společností Pekárna Zelená louka tak nemůže být považovaný za inovativní, když tento produkt už skupina Agrofert vyrábí,“ zní v textu zprávy.

České úřady loni reagovaly na audit tím, že označily jeho zjištění za „nepřesná a nesprávná“. Podle nich žadatel o dotaci vyhověl všem požadavkům a na dotaci měl nárok. Evropská komise následně vydala konečnou auditní zprávu, ve které si stála za svým. Česko tak podle Bruselu mělo projekt zastavit, což se však nestalo.

Penam však již částku 100 milionů korun na stavbu nové „inovativní“ linky obdržel o českých úřadů. Vymáhat peníze nazpět může ministerstvo průmyslu a obchodu, které za dotační projekt zodpovídá. V jeho čele je však nominant hnutí ANO Karel Havlíček, který je taktéž ministrem dopravy a vicepremiérem Babišovy vlády.

„Pokud by byl případ uzavřen v neprospěch příjemce dotace, řídící orgán by finanční prostředky vymáhal v souladu se zákonem,“ sděla tisková mluvčí resortu Štěpánka Filipová webu iRozhlas.cz. Ta zároveň dodává, že v takovém případě by ministerstvo muselo nejprve uznat, že kontroloři mají pravdu. K tomu se však dle ní nechystá.

Tagy: