Telička ke střetu zájmů: Babiš si udělal z Čechů rukojmí, ránu dostaneme zpět

Pavel Telička se v minulosti věnoval i sportu. Třináct let hrál závodně ragby.

Pokud vláda a další orgány nezačnou jednat ve věci Andreje Babiše, který je podle posledního dopisu Evropské komise ve střetu zájmů, pro Českou republiku by to mohlo mít následky. V pořadu CNN Prima NEWS K věci to řekl bývalý europoslanec Pavel Telička (Hlas). „Čím dál více europoslanců toho má plné zuby, protože je to problém pro frakci jako takovou,“ řekl k náladě v politické rodině liberálů, jejíž je hnutí ANO součástí.

„Je evidentní, že česká strana se s tím moc nepopasovala. Pan premiér je ve střetu zájmů a je nejvyšší čas, aby s tím úřady něco dělaly,“ myslí si Telička, který v minulosti za hnutí ANO sám kandidoval do Evropského parlamentu. Domnívá se, že až Evropská komise uskuteční všechny potřebné kroky, začne postupovat razantněji.

„Pokud se vláda, premiér a další orgány nebudou chovat tak, že Česká republika a Andrej Babiš mají problém, na zemi to dopadne,“ předvídá bývalý europoslanec a zakladatel vlastního hnutí Hlas. Vláda si podle něj neuvědomuje, že střet zájmů ministerského předsedy je i její problém, potažmo problém celé republiky.

„To, co vidíme ze strany české vlády, je nepochopitelné, je to směs neznalosti a manipulace veřejným míněním. Komise se podle mě blíží k momentu, kdy bude důraznější,“ míní Telička. „Neuvědomujeme si, že jsou to peníze evropských daňových poplatníků, ne jen českých,“ připomněl politik.

Upozornil také na to, jak se předseda vlády v první vlně pandemie vyjadřoval směrem ke členům Evropské unie, kteří byli koronavirem nejvíce postiženi. „Výroky Andreje Babiše na adresu Itálie, Španělska či Francie byly házením našich partnerů přes palubu v době, kdy neměli nárazník v tom, že už by to zažili. Nyní premiéři těchto zemí neříkají nic, naopak nabídli pomoc. Nenacházím proto lepší výraz než podrazáctví,“ řekl Telička.

Ránu podle něj můžeme dostat zpátky, a to nejen co se rozpočtu týče. „Tyto národy si musí klást otázku, proč mají doplácet na střet zájmů premiéra, který je nálepkoval tak, jak je nálepkoval,“ myslí si. Ve věci střetu zájmů podle něj premiér využívá zemi jako rukojmí.

Rozhovor Marie Bastlové s Pavlem Teličkou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: