Na Zlínsku se chce očkovat jen třetina personálu krajských nemocnic. Selhává osvěta?

Očkování

Na Zlínsku se chce nechat očkovat třetina zdravotníků

Zdravotníci ve Zlínském kraji čelili asi největšímu náporu pandemie, když jako první museli převážet pacienty do jiných nemocnic po republice. Jenže naočkovat proti koronaviru se tam zatím chce jen asi třetina zaměstnanců krajských nemocnic. Počty covid pozitivních pacientů přitom rychle rostou: Jen ve čtyřech zařízeních pod správou kraje leží aktuálně 415 nakažených.

„Počkám, až co kolegové,“ často říkají zlínští zdravotníci. Podle odborářů s očkováním zatím váhají. „Já jsem ze začátku také váhala. Říkala jsem si, že vakcína není dostatečně vyzkoušená, že vznikla za krátkou dobu, v tom vidím selhání vlády. Osvěta měla probíhat už delší dobu,“ upozornila zdravotní sestra Martina Hvozdenská.

Podle mluvčího krajských nemocnic v první fázi projevila o očkování zájem zhruba třetina zaměstnanců z pěti tisíc. „To jsou ale všichni zaměstnanci, nejen zdravotníci,“ podotkl Egon Harvrlant, mluvčí Nemocnic Zlínského kraje.

Znovu převáží pacienty do jiných nemocnic

Mezi prvními naočkovanými zdravotníky však byla vrchní sestra zlínského ARO Tereza Koníčková, která je denně v kontaktu s covid pacienty v nejtěžším stavu. „Rozhodnutí bylo rychlé, chtěla jsem se jednoznačně očkovat, protože jsem v kontaktu s covidovými pacienty. Mám strach, abych se nenakazila já, nebo nenakazila své příbuzné, protože to není jen obyčejná chřipka. Po očkování se cítím dobře, nemám žádný problém,“ řekla CNN Prima NEWS Koníčková.

Mluvčí nemocnic dodal, že osvětu mezi zdravotníky už dělali. „Takže informace mají, mohou se svobodně rozhodnout. Předpokládáme, že zájem o očkování poroste,“ uvedl Harvrlant.

Počty covid pozitivních pacientů v nemocnicích na Zlínsku mezitím rychle rostou. Kapacity nemocnic v Kroměříži či Vsetíně už jsou v tuto chvíli prakticky naplněné a znovu začínají převozy pacientů do větších nemocnic.

Tagy: