Domácí breberky přenáší nemoci a ničí věci. Podívejte se, kteří paraziti mohou žít u vás

Štěnice jsou velmi nepříjemný domácí parazité.

Přemnožené štěnice

Bydlí s námi v jedné domácnosti, aniž bychom to tušili, a pokud je neodhalíme včas, mohou způsobit velké nepříjemnosti a někdy i zdravotní komplikace. Malinkatí škůdci v domácnostech občas dokážou napáchat pořádné škody. Podívejte se, kteří paraziti se často vyskytují v lidských obydlích.

Roztoči

Zřejmě nejrozšířenějším parazitem v domácnostech je roztoč prachový. Tito tvorové se živí zejména šupinami, které odpadávají z lidské kůže. Proto je můžeme nalézt v postelích, gaučích či kobercích. Roztoče přitahuje hlavně teplo a vlhko, proto se jako prevence doporučuje často větrat a udržovat čistotu. Sám o sobě nebezpečný není, nepříjemnosti však může způsobit jejich trus. Ten může u lidí vyvolat alergickou reakci či ekzémy.

Dalším druhem tohoto škůdce je roztoč moučný. Jak už název napovídá, nalezneme jej zejména v mouce, špatně uskladněném obilí nebo těstovinách. Do těchto potravin samička roztoče klade svá vajíčka. Napadené produkty pak mají charakteristický štiplavý zápach a po jejich požití lidem hrozí průjmy. Také výkaly tohoto druhu roztoče mohou způsobovat alergie.

Štěnice

Štěnice domácí je klasický hmyz parazitující na člověku, neboť se živí jeho krví. Může dorůst velikosti několika milimetrů a je červenohnědě zabarvená. Nejčastěji se vyskytuje v postelích, může se však také objevit na místech se zvýšeným pohybem osob, jako je městská hromadná doprava, hotely či studentské koleje.

ČTĚTE TAKÉ: Invaze asijských berušek v Česku: Hmyz vypouští nepříjemný zápach. Jak se ho zbavit?

Aktivní je pouze v noci a k člověku ji přiláká teplo, pach lidského těla a vypouštěný oxid uhličitý. V místech kousnutí se lidem objevují svědivé boláky. Typicky jich lze objevit několik v řadě za sebou, protože během sání krve popolézá. Štěnic se velmi těžko zbavuje, proto je třeba při jejich zpozorování konat velmi rychle. V současné době se s epidemií štěnic potýká Paříž.

Rybenky

Tyto až dvoucentimetrové lezoucí škůdce se stříbřitým povrchem těla naleznete zejména v koupelnách, na půdách či ve sklepech. Vyhovuje jim teplé a vlhké prostředí a aktivní jsou stejně jako štěnice v noci. Rybenky sice nepřenášejí choroby ani člověka nemohou kousnout, škodí však tím, co požírají. Potravou pro ně jsou tapety, papír, knihy a některé druhy látek. Na nich poté zanechávají žluté skvrny. Jejich svlečená kůže může být také zdrojem alergie.

Vši

Tato nepříjemná zvířátka jsou postrachem hlavně pro rodiče. Do domácnosti je totiž často přinesou děti, které se nakazí od ostatních vrstevníků ve škole či školce. Veš dětská měří asi tři milimetry a vyskytuje se výhradně ve vlasech. Samice na ně kladou vajíčka, takzvané hnidy.

Dospělci se živí lidskou krví a způsobují nepříjemné svědění. Škrábání navíc může vést k zánětlivému onemocnění kůže – takzvané impetiginizaci. Parazitů se nejčastěji zbavuje použitím odvšivovacích šampónů.

Moli

V domácnosti mohou škodit dva druhy molů. Jedním z nich je mol potravinový. Miluje mouku, ovesné vločky, müsli nebo čokoládu. Jeho přítomnost prozradí zejména drobné pavučinky. Všechno, čeho se dotkne, se musí vyhodit. Hrozí totiž, že v napadených potravinách mohou být jeho vajíčka. Důležitá je také prevence. Doporučuje se kontrolovat potraviny ihned poté, co si je nakoupíme, a přesypat je do uzavíratelných nádob. Neměli bychom si také dělat příliš velké zásoby.

ČTĚTE TAKÉ: Konec chovu křečků a papoušků? Evropská unie řeší zákaz některých zvířat, uvažuje o seznamu

Dalším druhem je mol šatní. Od svého kuchyňského příbuzného se liší lesklými stříbřitými křídly. Tento druh sice ušetří naše potraviny, pochutná si však na našem oblečení. Přitahují ho hlavně dražší materiály, jako jsou kašmír, vlna, kůže a kožešina. Důležité je nedávat do skříně na uskladnění roznošené věci. Ty totiž obsahují zbytky kožních buněk a vlasů, přitáhne je také vlhkost. Samička na tato místa ráda klade vajíčka a larvy následně spořádají, co mohou.

Blechy

Hláška z filmu Na samotě u lesa „To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou“, je sice legendární, pravdivá však už ne. Blechy kočičí i psí nemají problém napadnout i člověka. Živí se sáním krve, proto se pokousaným lidem tvoří na kůži několik vedle sebe zarudlých svědivých fleků. Také jejich kousnutí může způsobit alergické reakce, ve výjimečných případech mohou přenášet i tyfus či tasemnice.

Tagy: