Dosud hledali drogy nebo zbraně. Teď budou cvičení psi pátrat po lidech s koronavirem

Kříženec specializovaný na hledání drog za loňský rok odhalil omamné látky ve zhruba 300 případech.

Celníci cvičí psy na COVID-19

Celní správa se chystá do boje s koronavirem nasadit cvičené psy, kteří poznají nakažené osoby. V první fázi by jich mělo být speciálně vycvičeno šest. Sloužit by měli hlavně na letišti Václava Havla v Praze, později by mohli pomáhat v domovech seniorů nebo v sociálních zařízeních.

Psi, které celníci pro výcvik vybrali, už mají zkušenosti například s vyhledáváním drog, zbraní nebo peněz. Naučit se hledat cokoli dalšího by pro ně neměl být problém. Na letišti Václava Havla v Praze by mělo od ledna sloužit šest psů, mezi nimi i zhruba osmiletý Kuky.

Kříženec specializovaný na hledání drog za loňský rok odhalil omamné látky ve zhruba 300 případech. Hledání osob nakažených koronavirem pro něj bude nezvyklé – psovodi budou například místo v obvyklých uniformách pracovat ve speciálních ochranných oblecích, aby se nenakazili.

„Psi na to určitě zvyklí nejsou, museli jsme je to naučit. Bylo to docela rychlé a myslím, že psi s tím nemají problém, protože cítí náš pach a neřeší, co máme na sobě. Pro nás to bude docela nová zkušenost,“ říká Lenka Dyntarová z Celního úřadu.

Nemocní vydávají zcela jiný pach

Výcvik bude ale mít i další specifika. Jak konkrétně bude probíhat výcvik na detekci koronaviru, však zatím Celní správa tají. „Vir lze také dohledat, nicméně strategie tohoto výcviku bude sdělena až po jeho skončení,“ říká zástupce generálního ředitele GŘC Pavel Kotraba.

„Má se za to, že když člověk onemocní nějakou nemocí, tak vylučuje nějaký specifický pach. Třeba i člověk, co onemocní rakovinou, má jiný pach než zdravý člověk. Na tomto základě by se mělo postupovat,“ upřesnila Dyntarová.

Psi by kromě letiště mohli sloužit například i v domovech seniorů nebo v sociálních zařízeních. Bude záležet především na jejich úspěšnosti. A samozřejmě by výcvikem na vyhledávání nemocných s covidem pak mohli projít i další psi.

„V následujícím roce bychom chtěli dokoupit dva úplně nové psy. Měla by to být plemena kokršpaněl nebo labrador, která bychom chtěli specializovat primárně na tu novou kategorii,“ uvedl ředitel odboru dohledu Generálního ředitelství cel Petr Müller. Pokud by byl jejich výcvik úspěšný, mohlo by specializovaných psů přibývat.

„Budeme spolupracovat s finskou celní správou, Fakultní nemocnicí Motol a s expertem na výcvik služebních psů ze Spojených států amerických, který by sem měl přijet,“ dodává Kotraba. U Celní správy nyní slouží celkem 71 psů, kteří se zaměřují na vyhledávání bankovek, lihu, drog, zbraní, nebo pašovaných zvířat a rostlin. Speciálně vycvičené psy využívá policie také při hledání pachatelů a obětí.

Tagy: