Dopravní peklo mezi Mostem a Plzní: Na řidiče čekají desítky kilometrů objížděk

Stavební práce u Žiželic

Dopravní peklo mezi Mostem a Plzní

Na silnici mezi Mostem a Plzní začíná dopravní peklo. V dopravou přetížené obci Žiželice buduje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obchvat za 780 milionů korun. Stavbaři navíc odvodňují ujíždějící svah, který ohrožuje silnici i historickou kapličku.

Žiželicemi v Ústeckém kraji projede denně až 12 tisíc aut a náklaďáků. Nový, 380 metrů dlouhý most přes údolí by měl ulevit místním i řidičům. „Je to především obrovská mostní estakáda, která překlene tady ten georeliéf. Odstraníme tou stavbou všechny nepříjemné zatáčky, klesání, stoupání a průjezd vesnicí,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ČTĚTE TAKÉ: „Kruháče“ zachraňují životy, říká dopravní expert. Co je na silnicích naopak nejnebezpečnější?

Už příští týden ve středu se silnice na několik měsíců uzavře a řidiči tak budou muset jezdit desítky kilometrů objízdnou trasou.

Nezávisle na stavbě se ale objevil problém. Kvůli nestabilnímu podloží ujíždí o desítky centimetrů denně dlouhý svah. Případný sesuv tak ohrožuje jak silnici, tak barokní kapličku. Odborníci doporučili dostat ze svahu vodu. S tím už obec začala, Ředitelství silnic a dálnic jí teď pomůže třemi hlubokými vrty. „Předpokládáme, že do třiceti metrů narazíme na hladinu podzemní vody, která způsobuje celý ten problém,“ sdělil hlavní geolog Michal Vaněček. „Budou fungovat jako studně, které začneme odčerpávat a tím budeme odvádět tu spodní vodu,“ dodal Rýdl.

Zprovoznění obchvatu je naplánováno na únor 2026.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jedno písmenko a tolik úsměvů: Zfušovaná dopravní značka pobavila lidi z Mohelnice

Tagy: