Byl Hladík ve střetu zájmů? Měl lobbovat za známého, od jehož rodiny si koupil dům

Kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) mohou provázet další problémy. Podle zjištění webu Seznam Zprávy měl politik lobbovat za zájmy podnikatele, od jehož rodiny si koupil dům, v němž nyní žije. Tím se mohl dostat do střetu zájmů. Jak Hladíka, tak byznysmena policisté podezřívají z manipulace v brněnské bytové kauze.

Podle zjištění reportérů webu Seznam Zprávy se mohl kandidát na ministra životního prostředí dostat do podezření ze střetu zájmů. Přišli s případem, který dosud nebyl z policejních dokumentů známý. Ještě jako náměstek měl Hladík v Brně hlasovat pro to, aby město poslalo čtyři miliony podnikateli Martinu Unzeitigovi, s nímž ho pojí minulost. Konkrétně si od jeho rodiny měl koupit dům, v němž nyní žije.

Byty pro rodinu podnikatele

Vyšetřovatelé navíc pracují s verzí, že Unzeitig zajišťoval pro organizovanou skupinu v brněnské bytové kauze obsazování městských domů „bílými koňmi“. Těm pak politici domy levně umožňovali odkoupit a skupina je tak ovládla.

Reportéři Seznam Zpráv přichází také s tím, že podnikateli, jeho společnostem nebo příbuzným v minulých letech politici v Brně takzvaně přiklepli pět městských bytů či nebytových prostor. Rodina podnikatele navíc byty měla získat i přes to, že sama několik objektů již vlastní.

Vazbu s podnikatelem a jeho rodinou však Hladík označuje za shodu okolností. „Nikdy jsem nedělal nic nezákonného, ze zištných důvodů. A přesto jsem vláčen policií a médii,“ tvrdil. Přitom podle smlouvy, jež má web Seznam Zprávy k dispozici, si Hladíkova manželka od rodiny Unzeitiga v roce 2016 koupila dům. Hladík tvrdí, že jde o náhodu a Unzeitiga předtím neznal.

Znají se z kostela

Následně se dvojice měla potkávat v kostele. „Já, moje žena i Petr jsme věřící, i on chodí do kostela. Že bychom si tykali, to ne. Vzhledem k tomu, že je Sobešák, stejná jako já, tak se setkáváme v kostele a řešíme zdraví našich dětí. Máme spolu vazby týkající se naší farnosti,“ prohlásil Martin Unzeitig, jenž nyní žije ve Švýcarsku. Zásadně však odmítá obvinění, že za něj měl díky známosti Hladík lobbovat.

Konkrétně se jedná o případ, kdy měl Hladík z pozice náměstka lobbovat za vykoupení pozemků rodiny za čtyři miliony korun. Na nich magistrát za přibližně dvanáct milionů postaví silnice. Hladík odkup pozemků a výstavbu cesty odůvodnil tím, že jsou nutné pro novou školku, kterou v roce 2022 ve čtvrti Soběšice otevřel. Tvrdí, že k ní vede příliš úzká jednosměrka, kterou je nutné – za pomoci vykoupení pozemků od rodiny podnikatele – rozšířit.

Miliony za pozemky

Jenže rozhodnutí magistrátu mělo předcházet „interní jednání“, jež měl Hladík uspořádat v březnu loňského roku ve své kanceláři. Na jednání se měl kromě Hladíka, politiků a úředníků dostavit otec podnikatele, Vít Unzeitig. Podle informací jednoho ze zastupitelů, jenž nechtěl být jmenován, měl Hladík vystupovat tak, že Unzeitigy zná a dokáže se s nimi domluvit na ceně pozemku.

V materiálech, jež vedení město předložilo zastupitelům k odhlasování, se mají radní opírat o znalecký posudek z července, který podnikatelovu půdu ocenil na pět tisíc korun za metr. Podle zjištění Seznám Zpráv však předtím nechal magistrát vypracovat jiný posudek, který měl pozemek ocenit na polovinu. Tato částka však neměla být zastupitelům v materiálech sdělena.

Kolik schůzek proběhlo?

Hladík reportérům přiznal, že druhý odhad magistrát vypracoval po jedné ze schůzek s Unzeitigem starším. „Pan Unzeitig starší se za mnou objednal a říkal, že nám pozemky prodat nemůže, že cena je příliš nízká,“ uvedl. S tím však podnikatelův otec nesouhlasí. „Vím jen o jednom posudku, cena kolem čtyř milionů mi přišla fér,“ řekl Unzeitig starší. Jeho syn tvrdí, že se transakci vůbec nevěnoval. Vlastníkem pozemků je přitom on.

Rada i hlasem Hladíka následně výkup pozemků od Unzeitiga za ony čtyři miliony schválila navzdory tomu, že se mezitím podnikatel dostal do exekuce a převod půdy se zablokoval. K transakci tak doteď dojít nemohlo.

Právě tím, že Hladík v radě města zvedl ruku pro to, aby město zaplatilo miliony jeho známému, se mohl dopustit střetu zájmů, které neohlásil. To experti považují za možné porušení paragrafů.

„Náměstek primátora má zákonnou povinnost při jednání rady oznámit svůj střet zájmů. Hladík jako veřejný funkcionář rozhodoval o významné majetkové transakci týkající se osob, které viditelně dobře znal mimo jiné v souvislosti s nákupem vlastního obydlí,“ dodal právník Jan Dupák a doplnil, že v rozhodování Hladíka tak mohl hrát roli jeho osobní zájem.

Tagy: