Dost bylo Fica! Tisíce Slováků se bouří proti premiérovi, ten chce nižší tresty za korupci

Tisíce Slováků vyšly do ulic měst. Bouří se proti premiérovi Robertu Ficovi a jeho vládě.

Tisíce Slováků vyšly protestovat proti Robertu Ficovi

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica je u moci sotva pár týdnů a už se proti ní lidé bouří. Část opozičních stran zahájila sérii protestů proti vládnoucí koalici. Rozbuškou je návrh změnit trestní zákoník tak, aby byl mírnější ke korupčníkům, a také zrušení úřadu speciálního prokurátora, který řeší závažné a často velmi medializované kauzy.

„Dost bylo Fica!“ nebo „Fico do basy!“. Taková byla namátkou hesla, která při úterních protestech ve slovenských městech skandovaly tisíce lidí. Ty vyšly demonstrovat proti pokusu nestora slovenské politiky zrušit úřad speciálního prokurátora a pozměnit trestní zákoník.

„Chtěl nás obelhat. Chtěl to udělat rychle, chtěl ukrást právní stát ještě před Vánocemi, zrušit speciální prokuraturu, snížit tresty za korupci, vzít policistům ochranu,“ prohlásil před davem v Bratislavě šéf nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko a nynější místopředseda Národní rady Michal Šimečka.

Ten společně s dalšími opozičními lídry, předsedou strany Svoboda a Solidarita (SASKA) Richardem Sulíkem a šéfem Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Milanem Majerským organizoval již druhé kolo protestů namířených proti čtyřnásobnému premiérovi a jeho politice.

Přímo v Bratislavě před tisíci lidmi vystoupily i různé osobnosti, které se proti Ficovi staví. „Zápas, který začínáme, je zápasem o to, na které straně dějin bude Slovensko stát. Nemůžeme dopustit, abychom zanechali Slovensko na nesprávné straně dějin,“ řekla na pódiu někdejší diplomatka a herečka Magda Vášáryová.

Kromě ní se na demonstraci objevily i třeba Zlatica Kušnírová, matka zavražděné snoubenky novináře Jána Kuciaka Martiny Kušnírové, otec zavražděného studenta Daniela Tupého, jehož případ zůstává už řadu let nevyřešen, nebo třeba bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák.

Po první demonstraci minulý týden se tentokrát protesty konaly po vícero slovenských městech.

Proti Ficovu plánu se staví i Evropská komise, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a ozvaly se také Spojené státy americké. To však předsedu vlády nezastavilo. Fico naopak prohlásil, že se svými koaličními partnery, Hlasem-SD a Slovenskou národní stranou (SNS), chce změny dotáhnout ještě do konce kalendářního roku. Opozice plánuje jednání v Parlamentu co nejvíce prodlužovat.

Nynější protesty organizují PS, SASKA a KDH. Poslední opoziční partaj, která je toho času v Národní radě, bývalé hnutí OLaNO, dnes přejmenované na hnutí Slovensko, nebylo k organizaci přizváno. Důvodem je kontroverzní postava šéfa hnutí a expremiéra Igora Matoviče. Ten reagoval nabídkou zbylým opozičním lídrům, že na protestech nemusí osobně vystupovat.

Tagy:
Slovensko protest Bratislava Slováci korupce Robert Fico vláda Směr-SD Progresívne Slovensko Magda Vášáryová Michal Šimečka Kresťanskodemokratické hnutie