Do Chorvatska si vezměte více peněz. Zjistili jsme, jak je to se zdražováním služeb

Oblíbená dovolenková destinace řady Čechů zdražuje.

Ceny služeb na plážích v Chorvatsku

Pokud plánujete letní dovolenou v Chorvatsku, připravte si více peněz než v minulých letech, zdražování se dotklo nejen jídla s pitím, ale i služeb. Někde mohou být dokonce zpoplatněny i ty, které dříve nebyly, jako například sprchy na pláži. Na pobřeží Jaderského moře štáb CNN Prima NEWS zjišťoval aktuální stav.

Na jedné z pláží v Supetaru najdete v moři malý park s několika atrakcemi. Za hodinu strávenou proplétáním se na nafukovacích prolézačkách zaplatíte necelé tři stovky, ale zatím stále není hlavní sezona. Teplota vody? Osvěžujících 20 stupňů. „Je to teplé. Ale my jsme z Kanady, takže jsme zvyklí,“ uvedla pro CNN Prima NEWS jedna z návštěvnic. „Je to super a osvěžující,“ potvrdil její slova mladík.

ČTĚTE TAKÉ: Pivo za 90 korun, zmrzlina za 60. Chorvatsko se letos prodraží, záludné mohou být i bankomaty

Za šest euro, tedy za necelých 150 korun, si na celý den můžete pronajmout lehátko přímo na pláži. Při koupání je ale dobré mít boty do vody. Můžete tu totiž potkat mořské ježky a místy jsou ve vodě i velmi ostré kameny.

V některých oblastech Chorvatska by se pak měly letos vůbec poprvé zpoplatnit i sprchy. Všechny pláže, které štáb CNN Prima NEWS ve Splitu nebo na ostrově Brač navštívil, ale mají sprchy zatím bez poplatku. „Není to kvůli tomu, že by chtěli Chorvaté vydělávat na turistech, ale protože v těch oblastech je nedostatek vody, zejména v teplých měsících,“ uvedla v pondělí v pořadu Co na to vaše peněženka mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková.

V zemi platí také nová nařízení a jejich porušení může přijít velmi draho. Třeba ve Splitu a v dalších chorvatských městech se nesmí pít alkohol na veřejnosti a lidé se po městě nesmí pohybovat jen v plavkách nebo ve spodním prádle. Hrozí za to pokuty přes 3 500 korun.

Pokud je na vás tedy ve městech vedro, můžete vyrazit na výlet. I těch se ovšem dotkl růst cen. „Zdražilo se, porovnávala jsem to v autě, co jsem měla z minulého roku lístečky,“ potvrdili štábu dotázaní Češi s tím, že to ale asi bude všude stejné.

Změny přišly především v důsledku toho, že Chorvatsko vstoupilo do eurozóny a schengenského prostoru. Země se navíc potýká s nedostatkem pitné vody a stejně jako zbytek Evropy bojuje také s vysokou inflací. Restauratéři a obchodníci přiznávají, že někde museli zdražit až o 30 procent.

Například za snídani, tedy za müsli s jogurtem a ovocem, velkou kávu a vodu, zaplatíte devět euro, tedy v přepočtu 215 korun. A zvyšování cen se nevyhnulo ani stánkovému prodeji. Například kopeček zmrzliny stojí v přepočtu kolem 40 až 60 korun.

Tagy: