Drama při zásahu proti domácímu násilí ve Střekově: Týraná partnerka chtěla skočit z okna

Dva mladiství v Děčíně podle policie surově zmlátili 30letého zákazníka tamního obchodního centra. Soud pro mládež je za bestiální útok poslal do vazby.

Ve Střekově zasahovali policisté v bytě u agresivního násilníka

Dramatickou záchrannou akci mají za sebou ústečtí policisté. Ve čtvrti Střekov zasahovali v bytě, kde řádil agresivní násilník. Krátce po zajištění muže však došlo k nečekanému vývoji. Z okna se totiž chystala vyskočit jeho partnerka. Na poslední chvíli však ženu jeden z policistů zachytil a zachránil jí tak život. Podle dat odborníků vyjíždějí hlídky k domácímu násilí běžně a zhruba tisícovka agresorů je následně z obydlí vykázána.

Podle informací policie byl mladík opilý a surově mlátil svou partnerku. S agresí nepřestal ani před strážci zákona. Ti ihned zakročili a zpacifikovali ho. Napadená žena zřejmě již dlouhodobě psychicky nezvládala násilí v rodině. Rozhodla se proto k zoufalému kroku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krvavá rvačka v Praze: Cizincům hrozí deset let vězení, jejich oběť měla prasklou lebku

Přistoupila k otevřenému oknu a pokusila se z něj vyskočit. Podle mluvčí ústeckých policistů Veroniky Hyšplerové hlídka pohotově zareagovala.

„V poslední vteřině přiskočil jeden z policistů a ženu za jednu nohu vtáhnul zpět do bytu. Agresora policisté zadrželi a urychleně eskortovali do policejní cely, aby na místě situace neeskalovala,“ ozřejmila.

Pomoc při sebevražedných myšlenkách

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111. Linka funguje nonstop, anonymně a zdarma pro děti a studenty do 26 let. Česká asociace pracovišť linek důvěry zase nabízí seznam všech aktuálně sdružených linek, kdy si vyberete podle cílové skupiny nebo zaměření na jednotlivá témata.

Asociace poradců pro pozůstalé zase poskytuje profesionální a nestranné služby pro truchlící. Další odkazy a kontakty na jednotlivé poradny či krizová centra například ve větších městech naleznete přehledně na webu Sebevraždy.

Podobné případy nejsou v Česku ničím ojedinělým. Každým rokem podle dat Asociace pracovníků intervenčních center vykážou policisté z domácností zhruba tisícovku násilníků. Jen za prvních sedm měsíců letošního roku jich bylo už přes sedm stovek. Nejvíce případů evidují v Praze a v Jihomoravském či v Ústeckém kraji.

„Jedná se o incidenty fyzické i psychické povahy. Mezi ně řadíme i sexuální násilí mezi členy rodiny nebo případy sociálního násilí, kdy je ohrožené osobě bráněno v sociálním kontaktu s blízkými,“ vysvětlila vedoucí Intervenčního centra Ústecký kraj při spolku Spirála Martina Vojtíšková.

Roste rovněž trend mezigeneračního násilí

Nejde ale jenom o partnerky či manželky, které jsou oběťmi domácího násilí. Ve zhruba 80 procentech případů se v roli napadeného nachází osoba ženského pohlaví, ve zbylých dvaceti se jedná o muže. „V poslední době se velmi často setkáváme s mezigeneračním násilím, které jde od potomků či vnuků a vnuček směrem k rodičům a prarodičům,“ upřesnila vedoucí.

Tisíce dospělých i dětí využívá pravidelně specializované poradny pro osoby ohrožené domácím násilím. „V Česku existují specializované azylové domy i poradny pro oběti trestných činů,“ připomněla Vojtíšková s tím, že týmy spadající pod centrum jsou schopny vyjíždět v určitých případech i do terénu. Běžně prý zavítají do nemocnic či malých obcí, jestliže je ohrožená osoba zraněna.

Nemalá část obětí své problémy však před okolím skrývá. Podle odborníků se muži obávají ostudy mezi kamarády. Ženy mají zase strach ze ztráty finančních příjmů nebo rozvratu rodiny.

Tagy: