Důchodci si polepší, letos už potřetí. Kvůli válce mohou dostat předvánoční dáreček

Senioři při odpoledním čaji

Pekarová o změně sociálních dávek, které vláda plánuje

Senioři jsou v Česku jedinou skupinou, které se příjem ze zákona pravidelně zvyšuje. Důchody totiž reagují na vývoj inflace. Jistotu zákonného zvyšování některých dalších sociálních dávek ale už nemají například rodiny s dětmi, podnikatelé nebo zaměstnanci. Ti jsou odkázáni na jednorázová rozhodnutí politiků. Vzhledem k turbulentní ekonomické situaci způsobené válkou na Ukrajině se tak čeští důchodci během letošního roku zřejmě dočkají už třetího zvýšení důchodů, mělo by přijít před Vánoci.

Zákonná valorizace důchodů znamená, že seniorům se zvyšují peníze podle toho, jak moc vysoká inflace v Česku je. Zajistit jim má neměnnou životní úroveň. Valorizace znamená, že pokud inflace stoupne za pět měsíců od posledního zvýšení o pět procent, musí být důchody ze zákona také navýšeny. A přesně to se letos už stalo a schyluje se k tomu kvůli raketovému růstu cen podruhé.

První zvýšení důchodů proběhlo v lednu 2022. Důchod se v průměru zvýšil o 805 korun měsíčně. Další valorizace proběhne od letošního června. V průměru tak důchod vzroste o 1 017 korun. A ke třetímu zvýšení by mělo dojít před Vánoci.

„Podle údajů, které máme v tuto chvíli k dispozici, by skutečně k mimořádné valorizaci ještě před koncem roku 2022 dojít mohlo, nicméně jasno bude teprve v nejbližších měsících,“ uvedl pro CNN Prima NEWS vedoucí mediálního oddělení resortu práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy by se jednalo o zvýšení, které by se v peněženkách českých seniorů projevilo v listopadu nebo prosinci, tedy těsně před Vánoci.

„Jestliže by dynamika nárůstu inflace byla stále tak rychlá, jako byla mezi lednem a únorem, což je poměrně pravděpodobné, tak další hranici pět procent potřebnou pro zákonné navýšení pokoříme už v červnu nebo v červenci. Tedy podmínky pro další mimořádnou valorizaci budou splněné a ze zákona pak navýšení musí proběhnout do pěti měsíců. Už po pěti měsících musí být zvýšené. To v tomto případě znamená, že by to bylo v listopadu nebo v prosinci,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Kovanda.

Že je letos reálná i třetí valorizace důchodů, potvrdil deníku Právo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Je pravděpodobné, že na závěr roku by ještě jedna mimořádná valorizace mohla proběhnout. Mělo by k tomu dojít za stejných podmínek jako u červnové valorizace. To znamená, že by v červnu musel být cenový růst oproti lednu o pět procent vyšší,“ uvedl ministr s tím, že o dalším zvyšování důchodů rozhodne vývoj inflace. Podle něj by částky rostly až o stokoruny.

Za půl roku téměř dva tisíce korun navíc

Podle Kovandy si senior, který nyní pobírá důchod 16 000 korun měsíčně, přijde díky červnové mimořádné valorizaci navíc na 993 korun.

„Od června tedy bude pobírat 16 993 korun. Pokud by pro druhou mimořádnou valorizaci byly splněny podmínky už letos v červnu, bude se příslušným způsobem navýšený důchod vyplácet od listopadu 2022. Jestliže bude nárůst zásluhové části na základě inflačního vývoje mezi letošním lednem a červnem odpovídat například 5,5 %, v listopadu se člověk s uvedeným důchodem 16 993 korun dočká navýšení o dalších 720 korun. Důchod takového člověka tedy bude činit 17 713 korun a bude tak hned o 1 713 korun vyšší, než je nyní,“ ukázal růst na příkladu Kovanda.

V souvislosti se zákonnou valorizací důchodů se řeší navýšení i dalších sociálních dávek, která na inflaci vázány nejsou. Od dubna se zvyšuje například životní a existenční minimum a mezi zástupci koalice se živě debatuje i tom, zda nezvýšit rodičovský příspěvek. Piráti navrhují zvýšení dokonce o 45 tisíc korun, aby tedy částka byla 345 tisíc korun a došlo především k pomoci rodinám s malými dětmi. Zatím ale žádné navýšení těchto dávek schváleno nebylo.

Tagy: