Dugin není Putinův mozek, ani se nepotkali. Expertka rozporuje vliv šedé eminence Kremlu

Po sobotním útoku v Moskvě, při kterém zemřela propagandistka Darja Duginová, dcera nacionalistického ruského politika Alexandra Dugina, začala média okamžitě spekulovat o tom, že právě otec oběti měl být skutečným cílem útoku. Mnozí experti vykreslují Dugina jako člověka, který tahá za nitky v Kremlu. Jenže je to skutečně pravda?

Ještě před víkendem znal v Evropě Dugina nejspíš málokdo. Po útoku na jeho dceru mají ale všichni jasno, jaká byla Duginova role. Média jej nejčastěji označují za „Putinův mozek“, „spirituálního Putinova poradce“, nejbližšího spojence“ nebo rovnou „Rasputina“.

Vzniká tak narativ, že dosud ne příliš viditelný Dugin má v Kremlu enormní vliv a že to byl vlastně on, kdo Rusko zavlekl do války na Ukrajině. Ne každý odborník se ale s takovým pohledem ztotožňuje.

Duginovu důležitost rozporuje například Katherine Bayfordová z britského magazínu UnHerd. Podle ní je úsměvné, že si lidé myslí, že Putin Duginovi naslouchal, a přitom nemají ani jednu společnou fotografii. „Nejsou žádné fotky, protože ti dva se nikdy nepotkali,“ napsala analytička.

Dugin v Kremlu nemá vliv

Podle Bayfordové bezesporu Dugin schvaluje invazi na Ukrajinu, to ale neznamená, že by mu politici v Moskvě naslouchali. S Rasputinem má totiž Dugin společnou mimo jiné i zálibu v mysticismu a ruská vláda jeho služby údajně využívá jen ve chvíli, kdy se jí to hodí.

„V roce 2017 dokonce Dugin otevřeně prezidenta Putina kritizoval. S rokem 2022 nemá Dugin žádné osobní ani profesní vazby na Kreml,“ zmínila novinářka.

Svou roli v Rusku měl ostatně před lety definovat ve vyjádření i sám Dugin. „Nemám žádný vliv. Nikoho neznám, s nikým se nestýkám. Jen píšu knihu, jsem ruský myslitel, nic víc. Píšu knihy a někdo si je čte,“ měl prohlásit Dugin.

Analytička Bayfordová se proto domnívá, že média věnují Duginovi více pozornosti, než si jeho osoba zasluhuje. „Pokud je Duginův vliv na Kreml minimální, tak jeho vliv na současnou válku není žádný. Schvaluje invazi? Velmi. Ale myslet si, že ostatním něco diktuje nebo že se to celé děje na základě jeho vůle nebo knih, to je absurdní,“ uzavřela Bayfordová.

Tagy:
Vladimir Putin kniha Moskva Evropa politik Kreml vliv Rusko Grigorij Jefimovič Rasputin rozpor Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Alexandr Dugin Darja Duginová