Dušek výroky o rakovině ukázal, kde svoboda slova končí. Sokol zmínil možné právní následky

Jaroslav Dušek je známý svými svéráznými názory a neobvyklým přístupem k životu.

360° 20.7.2023

Duškovi se podařilo přesvědčivě ilustrovat to, kde končí svoboda slova. Jsem přesvědčen, že mohl spoustu lidí ranit, ale to si musí srovnat se svým svědomím, nicméně to má daleko k jakémukoliv trestnému činu, okomentoval advokát Tomáš Sokol v pořadu 360° na CNN Prima NEWS možné dopady výroku herce Jaroslava Duška. Ten měl říct, že rakovina je volba. Exministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) dodal že, hercova slova nemají destruktivní škodlivý následek, ale pouze eticky zcela nepřijatelný obsah.

„Pokud jde o pana Duška, tak když si jako herec v Pelíškách připravoval půdu pro kvalitní sex, tak jsem mu věřil. Ale když mluví o tom, co by se mělo, nebo neměla dělat v případě nádorových onemocnění, tak mu nevěřím ani slovo,“ zažertoval Sokol.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slova Duška o rakovině? Nesnesitelné ezobláboly. Herec to schytal od ministra i promotéra

I přestože bychom výroky o rakovině jako volbě mohli chápat jako dezinformaci, ne každá dezinformace je trestným činem. „Pouze taková zpráva, která má škodlivé následky, ohrožuje společnost, ohrožuje lidi na životě a zdraví či vyvolává paniku, může být trestných činem, se zdůrazněním slova ,může‘,“ uvedl Pospíšil s připomínkou, že žijeme ve světě dezinformací a regulace trestním právem byl měla být až krajní mez, když selžou jiné.

Europoslanec v tomto kontextu také vznesl otázku etiky: „Mají média Duškova slova dále šířit, či ne?“ Herec totiž uvedl, že na rozhovor nebyl připraven, že výrok zazněl v jiném kontextu. Proto častokrát zaznívala i otázka, zda aféru kolem jeho slov nezavinila z velké části média.

Proti tomu se však Sokol ohradil s tím, že nerozumí tomu, proč by média měla nést jakoukoli odpovědnost: „Pokud je pan Dušek příčetný, i když připusťme, že ten jeho výrok to možná trochu zpochybnil, ví, co říká, má vědět, co říká, a pokud není schopen se plně kontrolovat, měl by se vyhýbat médiím, anebo tedy minimálně on-line vysílaným přenosům,“ uvedl advokát a dodal, že jestliže někdo, kdo je možná dobrý herec, začne blouznit na téma medicíny, má na to právo. „Blouznit může, ale to je všechno. A my bychom to měli ignorovat a rozhodně tím neřídit svou péči o zdraví,“ dodal Sokol.

Celý rozhovor s europoslancem Jiřím Pospíšilem a advokátem Tomášem Sokolem, kde se dotkli témat jako svoboda slova či právní odpovědnosti lidí za komentáře na sociálních sítích, si můžete poslechnout v úvodu videa.

Tagy: