Kritika kvůli Dianě, rok hrůzy i rekordní jubileum. Co jste nevěděli o královně Alžbětě II.?

Královna Alžběta vládla neuvěřitelných 70 let.

Dva roky od smrti královny

Od úmrtí britské královny Alžběty II., která byla jednou z nejdéle vládnoucích a nejoblíbenějších monarchů v historii, v neděli uplynuly už dva roky. Pojďme si připomenout klíčové milníky v životě této významné panovnice, které formovaly nejen její vládu, ale také moderní historii její země.

Dětství

Alžběta II., přezdívaná Lilibet, se narodila 21. dubna 1926 jako nejstarší dcera vévody a vévodkyně z Yorku, pozdějšího krále Jiřího VI. a královny Alžběty. Už od narození byla obklopena světem britské aristokracie, rodiče se ji ale snažili před přílišným zájmem veřejnosti chránit.

ČTĚTE TAKÉ: Elton John oznámil smutnou zprávu. Na jedno oko téměř přestalo vidět, jak to má s léčbou?

Její dětství probíhalo pod láskyplným, ale přísným dohledem matky a guvernantky Marion Crawfordové, známé jako „Crawfie“. Ta vedla Alžbětu a její sestru Margaret ke vzdělání, s důrazem na etiketu, jazyky a historii. Alžběta se vyznačovala svědomitostí a zájmem o historii, literaturu i koně, připomněl deník Time.

Alžbětiným prvním poníkem byl kůň jménem Peggy, kterého dostala od dědečka Jiřího V. Kromě koní milovala Alžběta také psy, zejména plemeno corgi – Dookieho dostala již jako dítě.

Klidné dětství Lilibet skončilo v roce 1936, kdy její strýc Eduard VIII. abdikoval, aby se mohl oženit s Wallis Simpson. Tento krok vedl k tomu, že Alžbětin otec usedl na trůn jako Jiří VI., čímž se Alžběta posunula na pozici následnice trůnu.

Druhá světová válka

Během druhé světové války začala Alžběta plnit veřejné povinnosti. V roce 1940, ve věku pouhých 14 let, přednesla svůj první projev na BBC, v němž vyjádřila podporu dětem evakuovaným kvůli válce. Krok měl obrovský symbolický význam, protože Alžběta a její sestra zůstaly v zemi během bombardování, což přispělo k posílení morálky národa.

V roce 1945 se Alžběta připojila k Pomocné teritoriální službě (Auxiliary Territorial Service), kde ji vyškolili jako mechaničku a řidičku nákladního vozu. I když nebyla součástí přímých bojů, její zapojení symbolizovalo podporu válečnému úsilí. Po válce se s rodinou objevila na balkóně Buckinghamského paláce, aby oslavila Den vítězství v Evropě.

Svatba s princem Philipem

Jedním z klíčových momentů v královnině životě byla svatba s princem Philipem, ke které došlo 20. listopadu 1947, tři roky po jejich seznámení, uvedl web ABC News. Královna uspořádala velkou svatební oslavu,  na níž ji doprovodilo hned osm družiček. Zajímavostí také je, že své svatební šaty si koupila za přídělové kupony, připomněl magazín Harpers Bazaar.

Philip, který byl bývalým princem řeckým a dánským, strávil po jejím boku více než sedm desetiletí. Manželství s Philipem jí poskytlo osobní i emocionální oporu po celou dobu vlády. Společně měli čtyři děti: prince Charlese, princeznu Annu, prince Andrewa a prince Edwarda.

Korunovace

Alžbětě bylo teprve 25 let, když po smrti svého otce nastoupila na trůn. „Upřímně jsem se zavázala k vašim službám, stejně jako mnozí z vás k mým,“ řekla královna v rozhlasovém projevu den před korunovací. „Po celý svůj život a z celého srdce se budu snažit být hodna vaší důvěry,“ dodala.

Korunovace konaná 2. června 1953 se stala historickou nejen pro Británii, ale i pro celý svět, protože byla poprvé vysílána v televizi.

Okamžik symbolizoval začátek nové éry a upevnil pozici monarchie v moderním světě. Alžběta během svého vládnutí předsedala významným změnám v britské společnosti, politice a mezinárodních vztazích.

Annus Horribilis

„Rok 1992 není rokem, na který bych vzpomínala s potěšením,“ sdělovala královna v jednom z proslovů a nazvala ho jako Annus Horribilis, neboli hrozný rok.

Tehdy došlo v královnině rodině k několika krizím. Všechny tři její děti ten rok ukončily své vztahy – princ Charles oznámil rozvod s princeznou Dianou, princezna Anna s kapitánem Markem Phillipsem a princ Andrew se rozešel s vévodkyní Sarah Fergusonovou. Kromě toho její milovaný hrad Windsor, ve kterém strávila podstatnou část dětství, byl těžce poškozen požárem, uvedl deník Time.

Smrt princezny Diany

Jedním z nejtěžších okamžiků Alžbětiny vlády byla smrt princezny Diany v roce 1997. Bývalá manželka prince Charlese byla mimořádně populární postavou a její tragická smrt vedla k obrovskému zármutku veřejnosti.

Královna se v prvních dnech po Dianině smrti ocitla pod palbou kritiky za odkládání projevu. Diana zemřela 31. srpna a Alžběta přišla s televizním projevem až 5. září. „Byla to výjimečná a nadaná lidská bytost. V dobrých i zlých časech nikdy neztratila schopnost usmívat se a smát se, ani inspirovat ostatní svou vřelostí a laskavostí,“ řekla tehdy na počest matky svých vnuků.

Zlaté jubileum

V roce 2002 oslavila královna Alžběta II. své zlaté jubileum, tedy 50 let na britském trůnu. Při té příležitosti vyjádřila vděčnost britskému lidu za dlouhodobou podporu.

Jubileum bylo tématem po celém světě a podtrhlo její roli nejen jako hlavy státu, ale také globálního symbolu stability. Rok byl bohužel poznamenán smrtí jak její matky, tak i sestry princezny Margaret.

Diamantové a platinové jubileum

O 10 let později oslavila Alžběta diamantové jubileum – 60 let na trůnu. Královna na řadě veřejných akcí potvrdila svou popularitu a schopnost spojovat lidi z různých částí společnosti.

Po další dekádě, v roce 2022, se stala první britskou panovnicí, která se dočkala platinového jubilea – 70 let na trůnu. Oslavy probíhaly po celé Británii i ve světě, přičemž královna byla uctěna za svou celoživotní oddanost službě národu.

Smrt prince Philipa

V roce 2021 královna utrpěla významnou osobní ztrátu – zemřel jí manžel princ Philip. Jeho smrt Alžbětu hluboce zasáhla, přesto však pokračovala ve svých povinnostech jako panovnice.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září 2022 ve věku 96 let na zámku Balmoral ve Skotsku. Smrt znamenala konec jedné éry v britských dějinách. Na trůn nastoupil její syn princ Charles – král Karel III.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Expert promluvil o dobrém znamení kolem zdraví princezny Kate. Odhadl, kdy by se mohla „vrátit do akce“

Tagy: