Dva výbuchy velmocí, dvě různá řešení. Němci jsou trpěliví, i když se volá po Kloppovi

Pokud by měly španělská a německá reprezentace dostat vysvědčení za své vystoupení v Kataru, první dostane čtyřku s odřenýma ušima, druhá pětku. Řez v podobě vyhazovu trenéra paradoxně nastal u Španělů, kteří jen tak tak prospěli. „Die Mannschaft“ se opět nepodíval ze skupiny, přesto ho dál povede sebevědomý Hansi Flick, jenž se nechal slyšet, že odvedl dobrou práci.

S ostudou se z Kataru předčasně vracel domů i další výběr, který byl pasován do role favorita na zlato. Belgická „zlatá generace“ vyklidila pozice po základní skupině, ale jakékoliv spekulace, zda odvolat, nebo neodvolat trenéra, utnul sám kouč Roberto Martínez svou bleskovou rezignací.

Daleko více přišlo na přetřes, jak se šampionát nepovedl Německu a Španělsku, dvěma poměrně nedávným mistrům světa. Naši západní sousedé usedli na trůn v roce 2014, na kterém vystřídali právě „La Roju“. Pro oba národní týmy platí, že od těchto velkolepých úspěchů nevyhrály jediný zápas ve vyřazovací fázi MS. Němci dokonce ani nepostoupili ze skupiny.

Tentokrát na ně zbyl černý Petr ve skupině E, kde si dvě místenky do osmifinále rozebrali Španělé a velmi překvapivě Japonci. Nikdo by se nedivil, kdyby hlavní trenér Hansi Flick tento průšvih doprovázený intenzivní mediální masáží neustál. Ale žádné takové zemětřesení nenastalo ihned po vypadnutí ani v dalších dnech.

Bývalý kouč Bayernu Mnichov, RB Salcburk nebo Hoffenheimu mnohé překvapil, když prohlásil: „Můj trenérský tým i já jsme odvedli dobrou práci.“ V pondělí sice na základě vlastního rozhodnutí odstoupil sportovní ředitel Oliver Bierhoff, nicméně Flick má posvěcené pokračování. K nároďáku přišel loni a má podepsanou smlouvu až do roku 2024, kdy Německo hostí Euro.

„Ohledně mistrovství Evropy v naší zemi jsme optimisty. Můžeme tam dokázat mnohem víc, než jsme ukázali v Kataru. Tam jsme propásli skvělou příležitost. Poučíme se z toho,“ prohlásil trenér. Náročná německá média si ale nemyslí, že by se reprezentace měla poučovat s Flickem u kormidla.

„Flick? Pokud se věci v reprezentaci změní, tak proč ne. Ale je to opravdu nejlepší řešení? Ne, to by byl pořád Jürgen Klopp. Nikdo jiný by teď nemohl dát fotbalovému národu naději na změnu,“ uvedl deník Bild k nutnosti přitáhnout z Liverpoolu muže, který nesundává kšiltovku. „Ukázalo se, že Německo pod Flickem nefunguje tak, jak by mělo. Trenérská výměna je rozhodně na místě,“ dodal magazín Kicker.

Expert František Straka pro CNN Prima NEWS poznamenal, že problém u fotbalové mocnosti je spíše systémový, protože nyní nevidí u své oblíbené reprezentace žádné velké persony. „Chybí mi osobnosti. Vůbec tam nejsou. Většina z generace, která se postarala o triumf v roce 2014, skončila. Ale divil jsem se, proč Hansi Flick z Dortmundu nepovolal stopera Matse Hummelse, jednoho z posledních mohykánů. To mohl být stále lídr, i v kabině. Pamatuji si začátek 90. let, kdy Němci hráli pod Franzem Beckenbauerem – co hráč, to obrovská persona,“ řekl Straka.

Prokleté penalty

Španělsko si mohlo oddechnout, jen díky demolici Kostariky 7:0 postoupilo na skóre do play-off. Ale na letiště v Dauhá zamířilo nedlouho po Němcích, protože už v osmifinále si vylámalo zuby na Maročanech v penaltách. Tedy při dovednosti, kterou měli nakonec vyřazení hráči pilovat v rámci domácího úkolu od kouče Luise Enriqueho.

Tři neproměněné pokusy ze tří na španělské straně nahrávaly myšlence, že Enriqueho svěřenci úkolu příliš nedali. A tím zlomili vaz trenérovi, který byl u týmu od roku 2019.

Mimochodem po penaltovém rozstřelu se celek z Pyrenejského poloostrova pakoval i z loňského Eura, byť to bylo až v semifinále.

„Chceme poděkovat Luisi Enriquemu a celému trenérskému štábu za maximální úsilí, které v posledních letech věnovali španělské reprezentaci. Tým pod jejich vedením udělal pokrok, na kterém můžeme stavět i v dalších letech,“ vzkázal na rozloučenou španělský svaz, který ihned veřejnosti naservíroval jméno nástupce.

Je jím dosavadní kouč reprezentace do 21 let Luis de la Fuente.

Tagy:
fotbal sport španělská fotbalová reprezentace Luis Enrique Mistrovství světa v Kataru 2022 belgická fotbalová reprezentace Roberto Martínez německá fotbalová reprezentace Hansi Flick