Panenka, tučňák a polibek mámě. Jak Hakimi vyřadil rodné Španělsko, které odfláklo úkol

Chce to mít pořádnou kuráž, abyste při rozhodující penaltě vytasili nejslavnější způsob zakončení. Stejně, jako ji měl jeho vynálezce Antonín Panenka na evropském šampionátu v roce 1976, troufl si i Achraf Hakimi na mistrovství světa v Kataru. Dloubáčkem Maroku zařídil historický fotbalový úspěch, rodnému Španělsku blamáž.

„Před rokem jsem na jednom tréninkovém kempu hráčům řekl, že jestli chtějí být v nominaci na šampionát, musejí kopnout nejméně tisíc penalt. Předpokládám, že domácí úkol splnili,“ prohlásil před osmifinále španělský trenér Luis Enrique.

Odpovídal tím na otázku, jak jsou jeho svěřenci připravení na případný rozstřel proti Maroku. Předpokládalo se, že si mistři světa z roku 2010 postup mezi nejlepší osmičku zajistí už v základní hrací době. Jako tradičně výběr La Roja držel míč, nasbíral přes tisíc přihrávek, soupeř měl sotva třetinu. Ale optická převaha vyšla vniveč.

A tak přišel čas ukázat, jak byli Španělé při plnění domácího úkolu pečliví. Události na stadionu Education City nasvědčovaly tomu, že jej pořádně odflákli. Nedal Sarabia, Soler ani Busquets. Ve čtvrté sérii měl marocký Achraf Hakimi nachystanou půdu pro to, aby poprvé v historii poslal africký mančaft do čtvrtfinále MS.

Když už byla na spadnutí takováto sváteční chvíle, rozhodl se ji stvrdit velmi stylově. Antonínu Panenkovi dal opožděně dárek k 74. narozeninám. S chladnou hlavou vyslal do brány gólmana Unaie Simóna „vršovický dloubák“. Jelikož gólman nezůstal stát na místě, byl Hakimi hrdinou a Simón smutným pozorovatelem.

K autorovi rozhodujícího kopu se sprintem rozběhl celý tým. Hakimi ještě mezitím stihl stylovou tučňákovskou oslavu – paže přiložil k tělu, dlaně naopak od něj a začal na místě přešlapovat. Podobně obránce slaví i ve svém klubu, tedy Paris Saint-Germain. I proto ho ihned velebil hvězdný parťák z pařížského týmu Kylian Mbappé, navzdory tomu, že v Kataru se snaží s Francií obhájit trofej. K tomu ještě připojil emotikon tučňáka.

Je zajímavým paradoxem, že 24letý Hakimi „popravil“ zemi, ve které se narodil. Na svět přišel v madridské porodnici, v roce 2006 zavítal do akademie slavného Realu. O 11 let později si připsal debut za A-tým „bílého baletu“. Ale v té době už byl rozhodnutý reprezentovat Maroko, ze kterého jeho rodiče v mladém věku emigrovali na Pyrenejský poloostrov.

Takových „cizinců“ – kteří využili své kořeny a oblékají marocký dres, ačkoliv se nenarodili v africkém království – je v současném kádru trenéra Valída Radžradžuího hned 14. A to je nejvyšší počet ze všech 32 týmů šampionátu.

Hakimi si pak ještě získal pozornost tím, co udělal ihned po odeznění prvotní obrovské euforie v klubku hráčů. Vydal se k tribuně, kde obejmul a políbil svoji dojatou maminku.

„Uklízela domy, můj otec zase byl pouliční prodavač. Pocházím ze skromné rodiny, která měla problém si vydělat na živobytí. Nyní se za ně rvu každý den. Obětovali se pro mě,“ uvedl po postupu do čtvrtfinále.

Na další senzaci se Hakimi může podílet v sobotu, kdy „Lvi z Atlasu“ půjdou do boje proti Portugalcům.

Tagy:
Francie Maroko Španělsko trenér fotbal Katar sport Kylian Mbappé španělská fotbalová reprezentace Luis Enrique Antonín Panenka Mistrovství světa v Kataru 2022 Paris Saint-Germain FC marocká fotbalová reprezentace Achraf Hakimi Achraf Hakimí