Najít si druhou práci? V lakovně by Křečkovi jednu vrazili, glosuje novinář výrok ekonoma

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský

Kamberský a Schmarcz o aktuální politické situaci

Vyšší příjmy, nebo nižší výdaje. Pokud ani osekání výdajů nestačí, je třeba si k práci přibrat například brigádu, radí rodinám s napjatými rozpočty ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček. To pobouřilo komentátora Petra Kamberského, podle něhož jde o nehoráznost, navíc od člověka s šestimístným platem. „Pokud stojíte devět hodin v lakovně, tak byste panu Křečkovi jednu vrazili,“ poznamenal.

Řada Čechů se nyní potýká s rostoucími cenami a dostávají se do finančních potíží. Zdražuje téměř vše – od potravin, přes pohonné hmoty, energie až po hypotéky.

„Jestliže má rodinný rozpočet problémy, jsou dvě řešení. Buď se navýší příjmy, nebo se osekají výdaje. Doporučil bych lidem, aby vyškrtli vše, co nepotřebují. Třeba všechna předplatná z dob pandemie. Dále můžou požádat o výhodnější tarif nebo pozměnit spotřebiče za úspornější,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Je si ale vědom, že někdo už výdaje osekal a stejně s penězi nevychází. Nezbývá tak nic jiného než se zaměřit na složku příjmů. „Sociálně slabé rodiny mohou požádat o podporu nebo zaměstnavatele o vyšší mzdu. Lidé si mohou najít třeba brigádu. Ale chápu, že dvě zaměstnání nejsou v některých rodinách možná,“ poradil Křeček a potvrdil svůj několik dní starý výrok. Na dotaz, zda se občané s jeho vysvětlením spokojí, odpověděl jasně: „Nikomu nebudu mazat med kolem pusy. Říkám, jak to je.“

Kamberský: Nehorázné

Vyjádření se ale nelíbí komentátorovi webu Lidovky.cz Petru Kamberskému. „Pokud je vám pohled na polovinu populace lhostejný a víte, že vás stejně nebudou volit, a říkáte jim, že chudí jsou blbí, protože jsou chudí, tak je to výborný výrok,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS. „Pokud stojíte devět hodin v lakovně, tak byste panu Křečkovi jednu vrazili,“ dodal.

Zrušení superhrubé mzdy, které před dvěma lety prošlo zejména díky hlasům poslanců ANO a ODS, přidalo podle komentátora hlavně lidem jako pan Křeček několik tisíc. „Zdražování se ho tolik nedotýká. Jiným lidem se přidaly desítky nebo stovky korun a teď mají opravdu problém zvládat chod domácnosti,“ pokračoval komentátor.

Všichni podle něj ví, že když je zle, musí pracovat třeba 12 hodin denně. „V takové situaci ale nejsme. Pokud lidé, kteří mají šestimístné platy, radí ostatním, aby dělali dvě práce, tak mi to přijde nehorázné,“ vzkázal Křečkovi Kamberský.

Za Křečkem stojí i bývalý guvernér ČNB

Naopak podle komentátora Martina Schmarcze je Křeček jen externí poradce, takže si na rozdíl od premiéra může dovolit říkat věci na rovinu. „Posledních osm let jsme měli politiku doleva a lidé si odvykli, že jsou dva názory a postoje. V krizi se musí hledat spíše pravicové řešení. Nevím, jak to vláda udělá, ale pokud bych v ní seděl, nebudu dělat laciný populismus,“ uvedl Schmarcz.

Vláda musí hlavně dobře komunikovat. Měla by lidem ukázat, že pokud by dále rozhazovala veřejné finance, jak to podle současného kabinetu dělali jeho předchůdci, tak si možná koupí za dva roky volby, ale „projí lidem budoucnost na další 20 let dopředu“.

Podobný názor jako Křeček zastává také bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. „Je možné si jít pro dodatečný příjem. Máme největší nabídku práce, jaká tu kdy byla. Hodně lidí si může najít lepší místo nebo pracovat víc,“ vysvětlil Singer. „Je rozdíl, pokud máte opravdu finanční problémy, nebo jste jen tlačen pocitem, abyste se měl lépe,“ dodala osobní poradkyně Edita Friedlová. Křeček má podle deníku Metro kromě svého platu ve společnosti BH Securities brát ještě 500 korun za každou hodinu poradenství pro premiéra Petra Fialu (ODS).

Tagy: