Dvě třetiny nemovitostí jsou špatně pojištěné. Jak při neštěstí zbytečně nedoplácet?

Ceny nemovitostí klesají

Na co si dát pozor při pojištění

V současné době se všichni snaží šetřit, kde to jde. Na čem byste ale šetřit neměli, je pojištění. Zejména u nemovitostí se může stát, že cena domu nebo bytu za poslední léta pořádně vyskočila a v případě nehody pojišťovna zaplatí podstatně méně, než vlastník předpokládá. Podobná situace hrozí až čtyřem ze šesti majitelů českých nemovitostí.

Zuzana Holá z Přeštic bydlí v dolíčku a nikdy ji nenapadlo, že silný vítr by mohl její dům a bazén poškodit. Loni na podzim ji ale příroda vyvedla z omylu a vichr na jejím majetku napáchal vysoké škody. Původní zastřešení stálo 170 tisíc korun a bylo šest let staré. Pojištění měla sjednané na výši 200 tisíc korun. Kvůli vývoji na trhu však ceny oprav začínaly na podstatně vyšší částce.

Paní Holá musela doplácet za rozbité zastřešení bazénu zhruba 40 tisíc. Měla ale štěstí, protože pojišťovna jí mohla vyplatit mnohem méně. „Pokud se stane závažnější pojistná událost, pojišťovna má právo krátit pojistné plnění v poměru podpojištění,“ vysvětlil regionální ředitel společnosti OVB Allfinanz Martin Otto.

„Paní Holé jsme vyplatili maximální částku, jakou jsme mohli. Tedy částku, na kterou měla vedlejší stavby pojištěné. Kdybychom chtěli být ‚zlá pojišťovna‘, tak jí pojistku zkrátíme, a to třeba až o padesát procent,“ vyjádřila se v reakci Nela Maťašeje, mluvčí pojišťovny Direct.

Jak podpojištění funguje?

Kdo si pojistky nehlídá, u toho k podpojištění časem nevyhnutelně dojde. Ukazuje to i modelový případ pana Arnošta. Před lety koupil dům za čtyři miliony korun. Na tuto částku si ho tehdy nechal pojistit a smlouvu už neměnil. Cena nemovitosti se časem vyšplhala na 8 milionů korun. Dům mu poškodí živly a škoda dosáhne výše šesti milionů. Pan Arnošt si bude myslet, že má nárok alespoň na čtyři miliony, ovšem opak je pravdou. Protože je nemovitost podpojištěná o 50 procent, dostane od pojišťovny jen polovinu z částky, na kterou se pojistil – tedy dva miliony.

Podle pojišťovny Direct jsou až čtyři ze šesti nemovitostí pojištěny špatně. Tuto skutečnost zapříčiňuje dlouhodobý charakter pojistek a jejich nedostatečná aktualizace. Martin Otto z OVB tak doporučuje kontrolu pojistných částek a tarifních režimů a jejich pravidelné aktualizace.

Tagy: