Ekonom Bednář: Dotace jsou jako droga. Evropské komisi vládl komunista, říká Matesová

ekonomka Jana Matesová a ekonom Milan Bednář

Ekonomové Matesová a Bednář o ekonomických přínosech EU

Evropskou ekonomiku je potřeba stimulovat, a nikoliv regulovat, domnívá se ekonomka Jana Matesová. Bývalého předsedu Evropské komise Josého Manuela Barrosa viní z prosazování komunistických idejí. Podle Milana Bednáře by členské státy EU měly zásadním způsobem přehodnotit současnou dotační politiku. Oba ekonomové se vyjádřili k současnému stavu Evropské unie ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle ekonomky Matesové byl bývalý předseda Evropské komise José Barroso nejdříve maoista a posléze komunista. To se podle ní projevilo i ve způsobu vedení EU, kdy bývalý portugalský diplomat a dlouholetý čelní představitel Unie prosazoval celou řadu omezení volného trhu a svobodného podnikání. „Příkazy a zákazy. Takhle začal budovat Evropskou komisi,“ připomněla Matesová Barrosovo předsednictví v komisi v letech 2004 až 2014. Odkaz jeho levicových návrhů a nařízení přetrvává podle Matesové v Bruselu až do dnešních dnů.

ČTĚTE DÁLE: Kovanda: Ekonomiku brzdí zombie firmy. Jejich život prodlužuje nízká nezaměstnanost

Od nového složení Evropského parlamentu by uvítala kroky vedoucí k postupnému omezení přeregulovaného trhu. „Je potřeba stimulovat, nikoliv regulovat,“ domnívá se Matesová.

Ekonom Milan Bednář přehnanou stimulaci ekonomiky nepodporuje. Podle něj to může způsobit nechtěné přehřátí hospodářství a tím spustit spirálu problémů, například v podobě inflace. Největším problémem současného hospodářství Evropské unie jsou pro Bednáře finanční dotace.

„Dotace deformují ceny, podněcují korupci, zvyšují náklady a snižují konkurenceschopnost menších podniků,“ vyjmenovává. Změny však ekonom neočekává, protože se podnikatelé i jednotlivé státy na systém přizpůsobili. „Dotace jsou jako droga, lidé si na to zvykli a nechtějí se toho vzdát,“ argumentuje Bednář.

Unie jako jediná možnost pro české hospodářství

Oba experti se shodují, že Česká republika neměla a nemá z hospodářského pohledu na výběr jinou možnost, než být součástí Evropské unie. „Všechny malé a střední ekonomiky, které mají ambici být vyspělé a jsou na evropském kontinentu, usilují o to, aby se staly členy Evropské unie,“ říká Matesová. Švýcarský model neutrality není podle ní v českých podmínkách realizovatelný.

Bednář upozorňuje, že ekonomika největších evropských států není dlouhé roky v dobré kondici a výrazné zlepšení je v nedohlednu. Jako příklad uvádí Německo, které se v minulých letech pustilo do ambiciózní energetické transformace. Bednář v tom vidí veliký risk s nejistými výsledky. „Krátkodobě či střednědobě bude největším problémem skutečně  energetická politika,“ varuje analytik Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stali jsme socialistickou zemí s prvky tržního hospodářství, varuje ekonom Kovanda

Tagy: