Ekonom: Z inflace nemůžeme vinit naše politiky. Problém s energiemi bude ještě dlouho

Filip Pertold, ekonom a poradce ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky

K věci (510)

Inflace v dubnu přesáhla hranici 14 procent, což podle Filipa Pertolda, ekonoma a poradce ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), může desítkám procent domácností způsobit existenční problémy kvůli vysokým cenám. Smysl má prý cílená pomoc, která by se mohla odvíjet od příjmů a výdajů rodin.

Česká národní banka (ČNB) na rostoucí inflaci reaguje zvyšováním základní úrokové sazby. Filip Pertold se ale domnívá, že se tento krok projeví až se značným zpožděním. „Horizont měnové politiky je minimálně rok,‘‘ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Podle Pertolda ČNB usiluje zejména o to, aby vysoká inflace nebyla dlouhodobá. „Krátkodobě se s takhle velkým nákladovým šokem obtížně něco dělá. Dopady na sociální skupiny může minimalizovat vláda,‘‘ uvedl. „Inflace roste ale skoro v celé Evropě, těžko z ní můžeme obviňovat naše současné i minulé politiky,‘‘ podotkl Pertold.

Domácnosti mohou čelit existenčním problémům

Do problémů se dostává celá řada domácností. „Můj odhad je, že dvacet procent domácností je vystaveno riziku, že náklady na bydlení překročí jejich možnosti a dostanou se do existenčních problémů,“ sdělil Pertold. Navrhuje udělat významné změny v nastavené sociální politice. „Ta současná pomáhá jen úzkému okruhu lidí. Například příspěvek na bydlení čerpalo na začátku roku asi 120 000 domácností, bylo by potřeba, aby ho čerpal významně větší počet,“ vysvětlil Pertold.

Příspěvek byl určený až pro 300 000 lidí, někteří o něj ale nepožádali. Důvodem je podle Pertolda složitá byrokracie. „Snažíme se prosazovat, aby došlo ke zjednodušení žádostí o příspěvek. To se ale zatím nepodařilo, protože je to komplikovaný proces,‘‘ sdělil Pertold.

Smysl mají cílená opatření

Pertold se domnívá, že příspěvek pro rodiny s dětmi s hrubým příjmem do milionu korun ročně není promyšlený. „Nerozlišuje to, jestli mají domácnosti vyšší, nebo nižší výdaje na bydlení. Neřeší to systematičnost problému. Dáme jednorázově pět tisíc korun na dítě, ale je jasné, že problém s energiemi tu bude delší dobu,“ popsal Jurečkův poradce.

Pertold za lepší řešení považuje cílená opatření. „Plošnost dává smysl za některých podmínek. Nejsem si ale jistý, jestli je v současné době na místě. Domácnosti jsou různorodé, některé to ani nepocítily. Na 20 až 30 % domácností to ale dopadá extrémně a na ně musíme cílit,“ řekl Pertold.

Konkrétní pomoc by se prý měla lišit pro každou domácnost. „Nechal bych je vyplnit jednoduchý formulář – jaký mají rodiny příjem a výdaje na bydlení. Z toho by vyplynulo, jaký mají nárok na příspěvek. Zpětně bych namátkově dělal kontrolu, jestli to sedí. Bylo by to jednoduché a cílené,“ uvedl Pertold.

Tagy: