Benzín za 80 korun a Češi v problémech. Ekonom nastínil černý scénář bez ruské ropy a plynu

Benzin stále zlevňuje. V říjnu ale má dojít k navýšení

Divoká karta (506)

Česko není připravené se do konce roku odstřihnout od ruského plynu. Problémy by pocítila i bez ropy pocházející z Ruské federace. V pořadu Divoká karta to řekl děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické a ekonomický expert hnutí Trikolora Miroslav Ševčík. Podle něj se to může odrazit například v ceně benzínu, která může vyšplhat až k 80 korunám za litr.

„Já pouze tvrdím, že nejsme připraveni se do konce roku odstřihnout od (ruského) plynu,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS Ševčík. Vysvětluje to tím, že Česká republika je vysoce průmyslová země. Po utažení kohoutů s ruským plynem by se podle něj navíc do velkých problémů mohly dostat tuzemské domácnosti a také nižší střední třída.

Velký problém také vidí v tom, že by nebylo jednoduché ruskou surovinu rychle nahradit. „Nejsme toho do konce roku schopni a podle mě toho nejsme ani za jeden nebo dva roky,“ pokračoval ekonomický expert Trikolory.

Místopředseda hnutí Přísaha Jaroslav Pelc poznamenal, že státy Evropské unie musí v dané situaci postupovat jednotně. Za svoji stranu je ovšem pro ukončit odebírání ruského plynu a ropy. „Musím říct, že kšeftovat za každou cenu s někým, kdo někde vraždí ženy a děti, není z morálního hlediska úplně správně. Pokud bude postoj jednotný, tak jsem pro to odstřihnout,“ prohlásil Pelc.

Podobně to vidí i poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09). „Platíme tím (Vladimiru) Putinovi válku. Jsme na tom ale asi závislí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Cestu vidí v odebírání ropy jinde, což by ovšem znamenalo otevřít například ropovod TAL vedoucí z jihu a přenastavení tuzemských rafinérií. „Měli bychom se v rámci Evropské unie domluvit, jaký bude jednotný postup,“ dodal Havel.

Putin nás může odstřihnout sám

Ševčík mimo jiné varoval, že odstřihnutí od ruského plynu a ropy povede k ještě většímu růstu cen. Například u pohonných hmot. Aktuálně se v Česku benzín prodává až za 50 korun za litr. Do budoucna může být situace ještě horší.

„To si myslím, že by bylo podstatně více. Odhad mám, že se to klidně může přehoupnout přes 60, 70 a může to směřovat i k 80 korunám, pokud tu ovšem bude nedostatek ropy, respektive nafty a benzínu,“ nastínil vysokoškolský pedagog. Ekonom také dodal, že zdražování nebude jen tak přestávat a současný stav může být ještě horší. „Ty vysoké ceny tady zůstanou,“ pokračoval Ševčík.

Pelc uvedl, že otázka odstřižení od ruského plynu a ropy nakonec nemusí záviset na evropských státech. „On to za nás může rozhodnout pan Putin. Může nás odstřihnout sám,“ uvedl místopředseda Přísahy. K takovému kroku již Rusko přistoupilo, když přestalo dodávat plyn do Polska a Bulharska.

Havel doplnil, že Česko je ohledně ruského plynu ve velmi špatné situaci, protože je na něm společně s Lotyšskem závislé nejvíce ze všech zemí EU. Odstřižení však kvůli válce na Ukrajině považuje za nezbytné. „Bude to komplikované, ale jinak to nepůjde,“ zdůraznil.

Tagy: