Fialova vláda je stejná jako ta Babišova. Sypeme peníze do černé díry, upozorňuje ekonom

K věci (829)

Vláda nemyslí na úspory, které jí pak umožňují pomáhat lidem, řekl ekonom Lukáš Kovanda v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Fialův kabinet se podle něj chová jako ten Babišův, přestože plošná opatření předchozím vládním zástupcům vyčítal.

„Abychom mohli pomáhat lidem, musíme vytvářet úspory. Toho ale není schopna ani tato vláda, ani předchozí,“ kritizoval tento přístup ekonom Kovanda. Zdůraznil, že přitom Fialova vláda šetření slibovala. „Uznávám, že jim to válka zkomplikovala, ale měl by být stanovený jasný plán, jak budeme reformovat,“ dodal.

Vláda ovšem české občany podpořit chce, mimo jiné prostřednictvím úsporného tarifu určeného českým domácnostem. To však podle Kovandy není dobře. „Vláda kritizovala správně, že Babišova vláda dělala příliš plošná opatření, ale nyní dělá to stejně,“ kritizoval ministry v čele s Petrem Fialou (ODS).

Dát víc chudším?

Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 tisíc korun. „Vláda bude bohatším lidem přispívat na vytápění bazénu. Kdyby člověk, který pracuje a má zdroje na pokrytí, příspěvek nedostal, o to víc by mohli mít důchodci a chudší, 30 tisíc jim už může velmi pomoct,“ apeloval.

Vládní představitelé podle ekonoma musí přikročit k určitým opatřením. „Během covidu jsme viděli světlo na konci tunelu, a to v podobě vakcíny. Teď světlo na konci tunelu nevidíme. Politici varují, že těžkých zim může být deset,“ připomněl. Podle jiných expertů je ale možným vysvobozením zbavení se závislosti na Rusku.

„I tak to bude trvat třeba pět let,“ řekl Kovanda s tím, že v tom se podle něj situace liší. „Nyní budeme zachraňovat pracovní místa ve fabrikách a sypat peníze do černé díry,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS. I průmysl se totiž musí potýkat s energetickou krizí. Cena elektřiny v Německu totiž poprvé překročila 1 000 eur za MWh.

„Tisíc eur je psychologická hranice, rána. V příštích dnech může elektřina snadno dostat na 1 700 euro. Trh je v panice. Jsou překračovány hranice, to zase umocní paniku na energetických burzách, tudíž se můžeme dočkat dalšího šroubování cen a vláda tak bude muset přistoupit k zastropování,“ dodal Kovanda.

Tagy: