Vondra se opřel do Němců kvůli energiím: Jsou hlavní problém Evropy. Mohli konat

Alexandr Vondra

360° (908)

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra kritizuje Němce kvůli jejich energetické politice. V pořadu 360° je označil za „hlavní problém Evropy“. Našim západním sousedům vyčítá, že v době energetické krize zasahující celý starý kontinent – Němci nezastavili uzavírání jaderných elektráren či neodložili obchodování s emisními povolenkami. V této věci s ním nesouhlasil europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti)

Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že v Evropě stále není vyřešená otázka plynu. „Bohužel hlavní problém v Evropě jsou Němci,“ řekl europoslanec s tím, že Berlín zavedl svojí politikou Evropu do závislosti na ruském plynu.

Naše západní sousedy rovněž tepe za to, že se některé kroky rozhodli neudělat, ačkoliv by Česku a dalším zemím Evropské unie v aktuální situaci velmi ulevily. „Mohli nechat v provozu své jaderné elektrárny, mohli o rok odložit obchodování s emisními povolenkami,“ poznamenal Vondra.

Doplnil, že je rád, že v Německu se aktuálně otevírá debata o tom, zda kvůli krizi na čas nezměkčit ekologická opatření. Podle něj si ovšem Němci musí ujasnit, že není možné zároveň bojovat s Ruskem a s klimatem. „Nemůžeme vést dvě války najednou,“ prohlásil bývalý ministr obrany.

S jeho slovy do jisté míry nesouhlasil europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Kolega Vondra pomotal jednotky, ve kterých se to počítá. Není možné, aby se emisní povolenky projevily v hodnotách stamilionů eur. To se ustřelil,“ komentoval Peksa. Dodal, že závislost na ruském plynu vznikla kvůli vládě německé kancléřky Angely Merkelové, která loni na tomto postu po 16 letech skončila.

Vondra navíc zmínil, že kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) v pondělí určitě přijde se zastropováním cen elektrické energie, ačkoliv nechtěl tipovat, v jaké výši to bude. Stejně tak očekává vznik státního obchodníka s energií a také zavedení daně z nepřiměřených zisků, která by měla následně pomoci lidem v nouzi.

Komunistka Konečná některé kroky vlády kvituje

Podle europoslankyně a místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (ANO) české vládě „ujel vlak“. „Zastropování cen elektřiny je něco, co jsme měli udělat už dávno,“ zmínila s tím, že společně s tímto krokem musí přijít další balík pomoci. „Musíme mít speciální tarify, otázkou je snížení DPH u základních potravin,“ nastínila. Zmínila také možné zvýšení příspěvků rodinám s dětmi či matkám samoživitelkám a důchodcům.

Podle europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné se však aktuální očekávání nesplní. „Vzbuzujeme obrovská očekávání, která se nenaplní,“ prohlásila a zmínila například několikrát upravované parametry vládního úsporného tarifu na energie.

Je ovšem potěšená některými kroky Fialovy vlády. „Konečně chceme převzít zpátky kritickou infrastrukturu do rukou státu, abychom se už nikdy do této situace nedostali,“ dodala šéfka komunistů ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: