Ekonomka Horská: Zdražovat bude celá řada zboží. S inflací se musíme naučit žít

Helena Horská

K věci 21.9.2021

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská se domnívá, že zdražování v Česku bude pokračovat i nadále a bude se týkat čím dál tím většího množství zboží. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS připomněla, že rostou také ceny služeb. S vyšší inflací se podle ní budeme potýkat několik budoucích měsíců.

„Asi se bude zdražovat ještě dlouho a výčet věcí, u kterých budou viditelně a citelně vyšší ceny, bude širší,“ konstatovala v pořadu K věci Horská. Zmínila například potraviny, ale i energie či nejrůznější výrobní materiály. Navýšení však podle ní probíhá i u služeb, jež po tvrdých měsících covidové pandemie mohly znovu začít fungovat.

Predikce do budoucích měsíců nevidí Horská nikterak příznivě. „Dá se říci, že ta nejvyšší inflační čísla náš čekají, nejspíš dojdou do konce letošního roku. A ani příští rok nebude ve znamení nejnižší inflace. Omlouvám se, ale nemohu být poslem dobrých zpráv, inflace je tu s námi, a musíme se s ní naučit žít,“ pronesla hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

„Vidím v naší inflaci efekt domácího hospodaření, domácí politiky, protože inflace v České republice samozřejmě roste, a v porovnání s některými evropskými státy rychleji. Podle ní tak nelze vyšší inflaci v Česku omlouvat globálními vlivy. Naopak upozorňuje na ty domácí – například zavírání restaurací během lockdownu.

Problém je v nabídce, firmy nemají takovou produkci

Problém Česka vidí často i v nedostatečné nabídce na trhu, nikoliv poptávce. „Firmy nejsou schopny vyrábět z mnohých globálních i domácích důvodů tolik, kolik by měly,“ pokračovala hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny hlásí, že zamezí růstu cen energií. Jeho slova však Horská zpochybňuje. Zajímal by ji nástroj, kterým toho chce docílit. Evropa k tomu prý využívá výhradně dotace, pouze však pro finančně slabé domácnosti. „Nelze říct, že zamezím růstu cen energií, protože to je zrovna věc, o které se rozhoduje jinde než v České republice,“ doplnila ekonomka.

Co dělat s úspory?

Myšlenku zmražení platů politiků nezavrhuje. Podle Horské jde o jistou úsporu, ale šla by prý ještě dál. S výjimkou učitelů, ozbrojených složek či členů integrovaného záchranného systému by nechala zmrazit platy i zbytku státním zaměstnancům. „Zbyde nám zhruba 200 tisíc osob a ty bych si dovolila nazvat úředníky. V této oblasti si myslím, že 10procentní snižování mzdových nákladů není nic, co by státní správa nezvládla,“ vyslovila svůj návrh Horská.

Aktuálně kvůli rostoucím cenám nedoporučuje nakupovat například spotřebiče a ani nemovitosti, pokud to není nezbytně nutné. Nechat své úspory ladem však podle ní také není správná cesta. „Peníze pod polštářem, to není dobrá investice,“ řekla Horská.

Za správnou cestu, jak v nynější době nechat zhodnotit své úspory, považuje investování, a to do celé řady segmentů. „Portfolio by mělo být pestré. Od akcií po nějaké drahé kovy, nemusí jít nutně o zlato. Někdo zkouší i bitcoin,“ dodala Horská.

Tagy: