Současný důchodový systém je neudržitelný. Změny přijít musí, shodli se ekonomové

Poradce premiéra Štěpán Křeček a ekonomka Markéta Šichtařová

Současný důchodový systém je neudržitelný. Změny přijít musí, shodli se ekonomové

Pokud nic neuděláme s veřejnými financemi, tak za několik málo let to bude neúnosné. Buď pro důchodce, nebo pro pracující, či veřejné finance. Všechny varianty jsou z bláta do louže, uvedla ekonomka Markéta Šichtařová a zmínila například zásadní zvýšení věku pro odchod do důchodu. Poradce premiéra Štěpán Křeček s tím do jisté míry souhlasil. Jako nejlepší investici na důchod uvedl vlastní bydlení. Oba ekonomové ve vysílání CNN Prima NEWS nabídli své řešení důchodové reformy.

Za špatně nastavený důchodový systém podle Šichtařové stojí nepříznivý vliv demografie. „Současný systém udržíme jedině tak, že buď snížíme důchody, anebo zatížíme pracující. Případně zásadně zvýšíme věk do důchodu až třeba na 75 let,“ uvedla ekonomka. Český stát se podle ní dlouhodobě chová nehospodárně. „Vláda si vybrala namísto toho, aby financovala bezproblémově důchodce, financování spousty ideologického nánosu a například neziskových organizací,“ spatřuje jeden ze zásadních problémů důchodového schodku ekonomka.

ČTĚTE DÁLE: Návrh důchodové reformy dokončen. Jurečka přiblížil, jak to bude s dřívějšími odchody do penze

Šichtařová jako možné řešení navrhuje razantní snížení počtu státních zaměstnanců a pracovníků státem podporovaných neziskových organizací. „Kdybychom dneska propustili všechny zaměstnance neziskového sektoru, tak i s náklady zaměstnavatele ušetříme zhruba 51 miliard korun,“ jmenovala jeden konkrétní příklad. Zmínila i omezení počtu úředníků, které by přineslo další miliardy.

Křeček komentoval i chybějící dialog vlády a opozice, který Šichtařová také uvedla a varovala před tím, že se systém bude po volbách zase měnit. Oproti ní ekonom vítá snahy současného kabinetu o dlouhodobější penzijní reformu. Zároveň varuje před zpolitizováním debaty o budoucnosti důchodového systému. „Je lepší provést nějaké změny i s rizikem, že možná se budou vracet zpátky, než kdybychom neudělali vůbec nic,“ domnívá se Křeček. Pokud by vláda žádné rozhodnutí neudělala, měli bychom podle něj jistotu „nárazu do zdi.“

Vlastní bydlení jako priorita

Křeček uklidňuje před katastrofickými scénáři. „I když dochází k určitým úpravám penzí, tak nominálně budou pořád narůstat, pořád bude docházet k valorizacím,“ uvádí expert. „Osobně jsem přesvědčen, že jedna z nejlepších možností  přípravy na stáří je pořízení vlastního bydlení,“ radí Křeček.

Šichtařová je v principu stejného názoru, ale upozorňuje na nedostupnost bydlení. „Problém je, že bydlení u nás je naprosto nedostupné a bude nedostupné tak dlouho, dokud si stát bude dál tisknout nekryté peníze,“ tvrdí odbornice.

Monetární politika českých vlád je podle Šichtařové hlavní příčinou řady ekonomických problémů státu. „Je to naprosto začarovaný kruh. Přetnout ten kruh můžeme jedině tím, že přestaneme neproduktivně vydávat peníze ze státního rozpočtu. Místo toho zmenšeme stát a přestaňme tisknout peníze,“ uzavírá ekonomka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve kterých krajích mají lidé nejvyšší penze

Tagy: