Ekonomové: U energií taháme za kratší konec. Je otázka, zda nám o Ukrajinu tolik jde

Co na to vaše peněženka 23.2.2022

Evropské sankce vůči Rusku jsou o něco mírnější než ty americké, protože Evropa v energiích tahá za podstatně kratší konec, sdělila v pořadu Co na to vaše peněženka ekonomka Helena Horská. Podle ekonoma Štěpána Křečka je důvodem fakt, že si zatím kvůli Ukrajině nechceme „leptat hospodářství“.

„Se sankcemi jsme podle všeho v první fázi, mají symbolizovat sjednocený postup. Pan Putin možná spoléhal na nejednotnost. Sankce Evropy jsou však mírnější, protože jsme (na Rusku) závislejší,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomka Horská.

Připomněla, že zatímco USA směřuje do Ruska asi jedno procento svého vývozu, Evropa pět. „To už ale ukazuje závislost. USA si takové sankce mohou dovolit,“ popsala Horská v pořadu Co na to vaše peněženka. Americký prezident Joe Biden uvedl, že se postihy budou týkat dvou ruských bank nebo vybraných ruských oligarchů. Podle něj Rusko zaplatí ještě vyšší cenu, pokud bude v agresi pokračovat.

Evropa zatím drží společně

Reagovat bude i Evropská unie. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) jsou sankce vůči Rusku zaměřené na konkrétní osoby a banky, které tamnímu režimu slouží především k financování armádních projektů a státního aparátu. „V případě Evropské unie míří na financování ruského státního dluhu,“ řekl ministr.

V umírněnosti Evropy podle Křečka opravdu hraje roli závislost na Rusku. „Nevím, zda skutečně chceme leptat naše hospodářství. Když si sáhneme do svědomí, zatím nechceme,“ vysvětlil. To by mohlo způsobit, že se v sankcích nebude dál přitvrzovat.

Za relativně silné rozhodnutí je označován krok Německa, které se rozhodlo pozastavit certifikaci plynovodu Nord Stream 2. „Je to (pro Putina, pozn. red.) bezesporu bolavé, je to nový plynovod v nepřátelském území, stál minimálně 11 miliard euro. Sankce ale nikdy nezasáhne jen ruskou stranu, poneseme také následky,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energie Jiří Gavor.

Tagy: