Obžalovaný Babiš nerezignuje, kodexu ANO navzdory. Jak se dokument proměnil?

Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se nechystá rezignovat na post poslance ani na předsednické křeslo v hnutí ANO. Nařizuje mu to přitom morální kodex jeho vlastního hnutí, protože byl v pondělí obžalován. Expremiér se odvolává na specifický výklad textu. Z jeho pohledu se údajný podvod kolem Čapího hnízda stal ještě před jeho vstupem do politiky. A tak na něj kodex neplatí, ten se měnil společně s vývojem celé kauzy.

Zda jde o jednoznačný výklad, nebo se Babiš snaží vyhnout rezignaci, posuďte sami:

„Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí,“ píše se v etickém kodexu ANO.

Babiš byl již několikrát se zněním textu konfrontován včetně redakce CNN Prima NEWS. „Jste stejně nepozorný jako vaši kolegové. Musíte si to přečíst, týká se to veřejné funkce,“ řekl Babiš pro CNN Prima NEWS.

Podobně nad etickým kodexem lavírují i další členové hnutí. „Novináři tu pasáž dezinterpretují a říkají jinak, než tam je. Ten kodex je přísný v tom smyslu, že pokud je někdo obviněn s tím, že udělal nějaký zločin v souvislosti s výkonem mandátu, tak by měl samozřejmě na všechny funkce rezignovat. Ale tato kauza vznikla ještě před tím, než vzniklo vůbec hnutí ANO a nesouvisí to vůbec s výkonem funkce pana předsedy,“ okomentoval situaci ve vysílání CNN Prima NEWS stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch.

Babiš přitom při vstupu do politiky těžil ze svých tvrzení, že za sebou žádné kauzy nemá. „My čistý štít máme, nemáme tedy co skrývat. Proto možná konkurenční strany tvrdí, že jsme nečitelní,“ řekl například v roce 2013 v časopise 5 plus 2, který vlastnil.

Změny etického kodexu

Etický kodex hnutí ANO prošel v minulosti zajímavým vývojem. Stejně jako se vyvíjela kauza Čapí hnízdo, měnil se také dokument o morálních pravidlech hnutí. Dokument byl představen v roce 2014 a tehdy ještě počítal s odchodem všech trestně stíhaných členů. „Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci v Hnutí a na členství v Hnutí,“ psalo se dříve v dokumentu. O žádném spojení s veřejnou funkcí tak kodex nemluvil.

To se však změnilo v roce 2017, tedy v době, kdy už policie vyšetřovala tehdejšího ministra financí Babiše v kauze Čapí hnízdo. Ke změně došlo v tichosti. Podle hnutí to však s problémy jejich šéfa nesouviselo. „Předkladatelé argumentovali tím, že trestní stíhání je často zastaveno bez podání obžaloby a je v něm teprve prověřováno podezření ze spáchání trestného činu, které se vůbec nemusí ukázat jako podložené,“ hájil změny tehdy mluvčí hnutí Vladimír Vořechovský.

Už v té době se změně kodexu vysmívala opozice, tedy dnešní vládní koalice. „Přemýšlím, proč hnutí ANO slevilo ze svých původních zásad! Etický kodex Hnutí ANO v roce 2014 tehdy hovořil nekompromisně a trestní stíhání znamenalo tehdy pro člena ANO odchod z politiky a z Hnutí ANO,“ napsal například současný lidovecký předseda Marian Jurečka.

Tagy: