Evropská unie potřebuje malou sametovou revoluci, myslí si Václav Klaus

Václav Klaus

Rozhovor s exprezidentem Václavem Klausem

Listopadová revoluce v roce 1989 byla podle bývalého českého prezidenta Václava Klause mimořádností našich stoletých dějin. Podařilo se však úspěšně splnit to, co od ní naši občané očekávali. „Chtěli zrušit komunismus, odstranit nefunkční centrálně plánovanou ekonomiku a zavést hospodářství tržní. To se nepochybně povedlo,“ řekl Klaus ve speciálním vysílání televizní stanice CNN Prima NEWS k 31. výročí sametové revoluce.

Zároveň ale varoval před nástupem další totality a zmínil, že by Evropská unie i Spojené státy potřebovaly „malou sametovou revoluci“. Klaus věří, že se někdo z mladé generace takového úkolu chopí, že si nenechá líbit to, jak dnes západní společnost usíná na vavřínech.

„Znovu se prosazuje jediná pravda, vyslovit nekorektní názor je špatné. To je dobrý důkaz, že bychom malou revoluci opravdu potřebovali,“ řekl exprezident.

Václav Klaus také moderátorce Terezii Tománkové vysvětloval svůj výrok o tom, že lidé, kteří nosí roušky, jsou vítači imigrantů. „Měl jsem s ČTK asi hodinový rozhovor, z něhož byly použity tři řádky, které pak zazněly v titulku,“ hájil se Klaus.

Sám nicméně vidí určitou korelaci mezi lidmi, kteří nosí roušky a zároveň se hlásí k ekologii nebo evropské integraci. „Vidím určitou korelaci mezi lidmi, kteří milují roušky, milují Gretu Thunbergovou a její nesmysly a vítají migranty. To je celé,“ dodal.

Korelace mezi rouškaři a vítači je

Klaus přitom rozlišuje mezi různými přístupy k rouškám. „Na jedné straně je to nepochybně zdravotnická ochrana. Je ale současně symbolem toho, že někdo roušky miluje a vyjadřuje postoj k tomu, co se tu zavádí. Někdo roušku naopak odstrkává od pusy a demonstruje tím, že chce říci něco jiného,“ vysvětlil.

Podle dřívějších informací mu za účast na Národní třídě s nesprávně nasazenou rouškou hrozí ve správním řízení pokuta. Moderátorka Terezie Tománková se ho proto zeptala, zda to byl opravdu on, o kom média v této souvislosti informovala.

„Jestli tam někoho lustrovali, jsem si všiml, mě ale ne. Nechci vyhlašovat silácké věty a provokovat ty rozhodovatele o velikosti pokuty, ale myslím, že některé věci se udělat mají. Pokud tytéž pocity měli lidé v roce 1989, pak je také udělali. Nesmíme si nechat odepřít právo dát to najevo,“ řekl.

Důkaz úspěšnosti transformace máme

Klaus rovněž zavzpomínal na 17. listopad 1989 i na ekonomickou transformaci, které byl hlavní architekt. „Když jsem tehdy přišel domů, potkal jsem před domem syna Václava, který se pobledlý a vylekaný vracel z Národní třídy a řekl mi: ,Tatínku, my děti už jsme něco udělaly a teď to musíte dohrát do celkového vítězství vy, tatínkové,‘“ řekl bývalý prezident.

Podle něho se bezpochyby podařilo naplnit hodnoty, které se s listopadem 1989 pojí. „Bylo to zrušení komunismu a centrálního plánování a vytvoření demokratické společnosti a tržní ekonomiky. Zvládli jsme to lépe než některé další země,“ je přesvědčen Klaus.

Zmínil také nedávnou zprávu Mezinárodního měnového fondu, podle níž se Česká republika v podle HDP v přepočtu na osobu dostala před Itálii a Španělsko. „Pokud by něco podobného někdo předpověděl v listopadu 1989, tak by si všichni ťukali na čelo. A že se to stalo, nic jiného nemůže být bezvadným potvrzením úspěšnosti našich reforem. V politické fázi to platí neméně,“ uzavřel Václav Klaus.

Tagy: