ON-LINE: Stahování vojsk je trik, varuje Ukrajina. Ze země utekly téměř 4 miliony lidí

Mladí ruští vojáci

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko může chtít vytvořit iluzi, že upustilo od plánu obklíčit Kyjev, varuje Ukrajina. Sirény se v noci rozezněly v mnoha ukrajinských městech, střely údajně létaly z Běloruska. Podle aktuálních informací si ruské ostřelování v Černigově vyžádalo 400 mrtvých. V Istanbulu skončily mírové rozhovory mezi Moskvou a Kyjevem. Ukrajina za určitých podmínek připustila neutralitu. Z okolí Kyjeva se stahuje část ruských jednotek, míří však na sever, tvrdí Pentagon. Nedaleko hranic s Ukrajinou u ruské vesnice údajně došlo k výbuchu muničního skladu. Belgie, Nizozemsko i Česko vyhošťuje ruské diplomaty.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Stahování ruských jednotek z Kyjevské a Černihivské oblasti pokračuje, konstatoval v noci na dnešek generální štáb ukrajinské armády. Zároveň ale dodal, jde pravděpodobně rotací jednotlivých jednotek, která má za cíl zmást velení ukrajinské armády a vytvořit klamnou představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev.

Podle údajů OSN uteklo od začátku válečného konfliktu z Ukrajiny do zahraničí již 3,9 milionu lidí. Více než 2,3 milionu z nich zamířilo do Polska.

Na téměř celém území Ukrajiny je vyhlášena letecká pohotovost. Objevily se informace o explozích v Kyjevě či Charkově. Objevují se také zprávy o hromadném odpálení raket směrem na Ukrajinu z chojnického okresu Gomelské oblasti v Bělorusku, uvádí agentura Nexta.

Podle aktuálních informací si ruské ostřelování v Černigově vyžádalo 400 mrtvých.

V Istanbulu skončilo další kolo mírových vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou. Kyjev Moskvě navrhl systém bezpečnostních záruk. Pokud by fungoval, Ukrajina by se spokojila s neutrálním statusem, uvedl jeden z ukrajinských vyjednavačů. Rusko vyjednávání označilo za korektní. Podle Kyjeva byl posun dostatečný k uskutečnění setkání prezidentů.

Na sociálních sítích se šířilo video výbuchu, které má zachycovat vesnici u ruského Bělgorodu, nedaleko hranic s Ukrajinou. Exploze měla vyjít z muničního skladu. Informaci následně potvrdil gubernátor tamní oblasti. Podle agentury TASS byl zasažen vojenský tábor, čtyři vojáci jsou zranění. Příčina výbuchu však stále není jasná.

Belgie vyhostí 21 ruských diplomatů, viní je ze špionáže a považuje je za hrozbu pro bezpečnost země, potvrdilo ministerstvo zahraničí Belgie. K vyhoštění 17 ruských diplomatů přistoupilo také Nizozemsko. Považuje je za důstojníky zpravodajských služeb a hrozbu pro bezpečnost země. Jednoho diplomata vyhostila i Česká republika. Irsko odjezd doporučilo čtyřem diplomatům.

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.
Tagy:
válka OSN smrt Moskva Ukrajina děti Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Charkov Vagnerova skupina Cherson