Exkluzivní průzkum: Ofenzivu Izraele schvaluje bez výhrad třetina Čechů. Názory mužů a žen se liší

Shromáždění na podporu Izraele na Staroměstském náměstí v Praze

Jak Češi vnímají válku v Izraeli?

Ofenzivu izraelské armády v Pásmu Gazy bez výhrad schvaluje téměř třetina Čechů. Výsledky exkluzivního průzkumu agentury MEDIAN pro CNN Prima NEWS ukazují například výrazné rozdíly v odpovědích žen a mužů. Téměř třetina lidí situaci nedokáže nebo nechce posuzovat. Na otázku ohledně vojenských operací izraelské armády na území Pásma Gazy po událostech ze 7. října odpovídala více než tisícovka respondentů.

Ofenzivu izraelské armády v Pásmu Gazy bez výhrad schvalují tři z deseti Čechů, 22 procent českých občanů si myslí, že „Izrael měl právo provést akci k potlačení Hamásu, jeho reakce je ale přehnaná“. Zhruba 10 procent respondentů neschvaluje akce izraelských ozbrojených složek, pokud je jejich vedlejším produktem ohrožení životů civilistů a sedm procent Čechů jakoukoli vojenskou akci Izraele na území Gazy odmítá. „Z výsledků průzkumu je na jedné straně patrná podpora Izraele, která mezi Čechy a Češkami převládá, ovšem též nesouhlas s civilními oběťmi odvetných útoků,“ popsali Ivan Cuker a Přemysl Čech ze společnosti MEDIAN pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás plánoval mnohem obludnější útok. Vyšetřování odhalilo drastické záměry teroristů

Skoro 31 procent dotázaných na otázku nechtělo odpovědět nebo situaci nedokáže posoudit. „To částečně vypovídá o tom, že zájem o mezinárodní záležitosti klesá s jejich rostoucí vzdáleností od českých hranic,“ míní autoři průzkumu.

Zajímavé jsou rozdílné odpovědi mužů a žen na stejnou otázku. Muži totiž podstatně více schvalují izraelskou ofenzivu – rozdíl je více než dvojnásobný (40,5 % ku 20 %).

Muži favorizují i mírnější variantu izraelské ofenzivy, zatímco mezi ženami mírně vedou názory na pacifistické snahy o řešení konfliktu. Obrovský rozdíl lze ovšem pozorovat u respondentů, kteří odpovědět odmítli. Zatímco jen 18 procent mužů odpovědělo, že „neví, nebo situaci nedokáže posoudit“, u opačného pohlaví se jednalo téměř o každou druhou tázanou ženu.

Autoři průzkumu upozorňují také na politické souvislosti. „Se silnými odvetnými opatřeními i za cenu civilních obětí souhlasí zejména zástupci vládních stran, podporovatelé Petra Pavla a neparlamentní opozice. Ke konfliktu na Blízkém východě se neumí vyjádřit zejména lidé, kteří se nezajímají o politiku nebo nedůvěřují politickým stranám, ale také voliči sněmovní opozice a Andreje Babiše,“ sdělil Čech a Cuker. Dodali, že odvetu Izraele i za cenu obětí palestinských civilistů si přejí výrazně častěji také zastánci ukrajinského obranného úsilí vůči ruské invazi a nadprůměrně i zastánci členství České republiky v Evropské unii. „Lze konstatovat, že lidé s jasně vyhrazeným světonázorem stojí častěji velmi silně na straně Izraele,“ podotkli.

Rozdíl autoři zaznamenali také v úrovni vzdělání. „Ti se základním vzděláním podporují akci Izraele v  17 procentech případů, středoškoláci bez maturity v 25 procentech, s maturitou ve 34,6 procentech a vysokoškoláci dokonce v 36 procentech případů,“ řekl Čech.

Tagy: