Čeští farmáři se bez dotací neobejdou, hlásí svaz. Prodávejte přímo lidem, radí experti

V Česku vypukly v pořadí již čtvrté zemědělské protesty.

Ostuda pro české zemědělce?

Čeští farmáři by podle expertů skončili bez dotací ve ztrátě. Jejich zahraniční kolegové napříč Evropskou unií by přitom ve stejném případě dál zůstávali v zisku. S tímto nepříznivým hodnocením přišel Zemědělský svaz. Odborníci jsou však nekompromisní – jedná se prý o závislost. Je prý také nezbytné dotace škrtat, a to jak na národní, tak i na evropské úrovni. Zemědělské suroviny by se také podle nich měly více zpracovávat přímo u nás.

Dotace mohou být často dobrým sluhou, ale i špatným pánem, jak naznačují data Zemědělského svazu. Čeští farmáři jsou na tomto způsobu podpory totiž závislí mnohem více než ostatní sedláci z Evropské unie. Dokonce jsou bez nich zcela v minusu.

K TÉMATU: Kritika české potravinářské komory za výrok o cukru. Jste jak tabáková lobby, zlobí se lidé

„V souvislosti se Společnou zemědělskou politikou se hodně orientujeme na environmentální aspekty, což vede ke snižování produkce, což musíme kompenzovat dotacemi,“ objasnil pro CNN Prima NEWS předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Za nepříznivou statistiku může podle předsedy družstva v Nečíně Jana Koukolíčka především rozbujelá byrokracie. „Farmáři v Německu nebo Rakousku nemají takové administrativní překážky. Stát jim dovolí dělat jejich práci,“ vyčetl státnímu aparátu.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) může za tuto situaci specifická struktura českého zemědělství. „Je rozvrstveno na malé, střední a velké podniky. Celý systém je mnohem složitější, než když pracujete se strukturou například 30 firem s rozlohou hektaru,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Družstvo odradil úřední spor o dlaždičky

Agrární analytik Petr Havel vidí zlepšení bilance v návrhu, že by zemědělci měli vyprodukovanou surovinu, třeba kravské mléko, sami zpracovat ve vlastním podniku. „V ideálním případě i touto cestou prodávat. Pro část spotřebitelů, zvláště starší generaci, je nepředstavitelné, že by jezdili od farmy k farmě, ale jiní zákazníci by v tom neviděli problém,“ dodal expert.

Právě zemědělci z Nečína na Příbramsku chtěli založit menší mlékárnu, čímž by se prý dostali ze začarovaného kruhu dotací. Jenže podle Koukolíčka se ukázala byrokratická bariéra jako nepřekonatelná.

„Snažili jsme se vyřešit nařízení, zda budou v jedné z místností dlaždičky metr padesát nebo metr osmdesát. Jeden úřad vyžadoval první rozměry, jiný naopak druhou variantu. Když se o takové věci půl roku handrkují kontroly, uvědomíte si, že se takový projekt vůbec nevyplatí,“ popsal předseda místních farmářů. I z toho důvodu tento podnik prodá svůj produkt do německé mlékárny. Ta je prý stabilním odběratelem a k tomu zaplatí i více peněz než ta česká.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Levné maso z Ameriky nás zlikviduje, tvrdí čeští farmáři. Bude nová dohoda přelomová?

Tagy:
zemědělství ekonomika politika Petr Havel farmáři mléko Příbramsko zemědělský svaz agrární analytik Zemědělský svaz České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Společná zemědělská politika Nečín Martin Pýcha mlékárna