Psycholog: Nela chtěla trauma ze znásilnění zvládnout sama. Působila nesmírně silně

Nela Moravcová se stala obětí brutálního znásilnění.

360° (426)

Lidé často nechtějí vyhledat pomoc psychologa kvůli pocitu vlastního selhání. Ve vysílání 360° CNN Prima NEWS to řekl psycholog a psychoterapeut Daniel Štrobl. Ten svými slovy reagoval na zpověď Nely Moravcové, oběti brutálního znásilnění, která ze začátku chtěla své trauma zvládnout sama.

Podle Štrobla je problémem dostupnost psychologů. „Optimální by bylo, aby bylo klinických psychologů nebo ve zdravotnictví asi třikrát více, než momentálně je. Je to jeden psycholog asi na zhruba 27 tisíc lidí. Optimální by bylo na 10 tisíc lidí. I tak se mi zdá, že dostupnost pro lidi s těžkým traumatem vždycky existuje. Je to lepší ve větších městech,“ popsal psycholog.

„Velmi upřímně od ní (Moravcové) zaznělo, že pomoc nehledala a doufala, že to zvládne sama. To je problém, se kterým se psychologové potkávají často. Naši pacienti k nám musí přijít sami. Bez toho jim pomoci neumíme,“ upozornil Štrobl.

Nela Moravcová si brutálním znásilněním prošla v roce 2017. Kvůli psychickým následkům pak chtěla spáchat sebevraždu. Později uznala, že jí chyběla především psychoterapeutická péče. „Měla jsem medikaci, ale léky nejsou řešení, je to berlička. Myslím, že to nebylo dostatečné. Myslela jsem si, že to zvládnu sama,“ řekla Nela s odstupem času v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Dodala, že tehdy o velmi krutém zážitku s nikým nemluvila.

Pár měsíců před svou smrtí se pokusila sáhnout si na život ještě jednou. V psychické nepohodě Moravcová spolykala velkou dávku prášků na spaní, lékařům se ji ovšem podařilo zachránit. Přiznala, že v poslední době zanedbala psychologickou péči. Osudnou se jí nakonec měla stát sepse po amputaci nohy.

Klienti musí přijít sami

Psycholog u Moravcové viděl zajímavý rys. „Ona působí nesmírně silně, je optimistická, hodně se usmívá. Jsme pyšní, že jsme lidé, kteří si poradí se svými problémy, dodá nám to pocit sebevědomí. Ale v okamžiku, kdy dojde k něčemu takto zásadnímu – traumatu či rozvoji psychických potíží – to často vnímáme tak, že selháváme. Pak cesta k psychologovi trvá a je to na škodu. Návštěva psychologa je stejně zahanbující jako návštěva zubaře. Mám potíž a jdu ho řešit s někým, kdo tomu rozumí,“ vysvětlil Štrobl.

Trauma ze znásilnění je podle Štrobla jedno z nejhorších, jaké si dokážeme představit. „Mám za to, že to vůbec nejhorší, co se člověku může stát, je ztráta vlastního dítěte. Znásilnění bych řadil hned za to. Jde o naprosto nepředstavitelný zásah do integrity ženy, zpochybnění toho, čemu věřila. Mnoho žen si začne odpovídat tak, že ‚za to může moje atraktivita‘, nebo nevinná poznámka vůči sousedovi, kterou si špatně vyložil,“ dodal psycholog.

Tagy: