Expert: Schillerová je grázlík, který zapálil stoh. Skopeček hasič, co neumí s hadicí

Schillerová a Skopeček

Bartoň a Musil o zadlužení státu

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ekonomický expert ODS Jan Skopeček se do sebe pustili kvůli schodku státního rozpočtu pro příští rok. Podle ekonomického analytika CNN Prima NEWS Petra Musila ale Schillerová připomínala grázlíka, který zapálil stoh. Naopak Skopeček pak hasiče, který zasahuje, ale neumí zacházet s hadicí.

Nedělní Partie byla plná ostrých hádek a kritických komentářů. Jedna z rozepří se týkala státního rozpočtu. Vláda ve středu znovu schválila návrh na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Vítězná koalice Spolu pod vedením ODS, která chce sestavit vládu, chce ale takzvaný zákon roku předělat a ušetřit 100 miliard.

Skopeček prohlásil, že Schillerová je nejhorší ministryně v Evropské unii a zbytečně zadlužuje Českou republiku. „Paní ministryně navrhuje cestu do rozpočtové propasti. Nechci, aby moji vnuci platili dluhy paní Schillerové jen proto, že je to nejhorší ministryně od roku 1918. Zvýšila státní dluh z 1,6 bilionu na 2,3 bilionu,“ prohlásil Skopeček.

Podle Schillerové ale není reálné, aby nová vláda najednou ušetřila více než čtvrtinu současného schodku. „Budete muset sáhnout na důchody, platy státních zaměstnanců nebo sociální dávky. Vláda s ODS už to udělala za Kalouska a pak byla recese,“ prohlásila ministryně. Skopeček oponoval, že se dá šetřit zejména na provozních výdajích státu.

Třesky plesky

Schillerová označila jeho vysvětlení za „třesky plesky“. Prý se vůbec nedozvěděla, kde chce budoucí vláda šetřit. Ekonomický analytik CNN Prima NEWS Petr Musil v následném hodnocení debaty nastínil, že politici si nemají co vyčítat.

„Poslouchal jsem Partii a Schillerová mi připomněla obecního grázlíka, který si chodí hrát se sirkami do stohu. Pak stoh zapálí a pořvává na hasiče, tady na opozici, co s tím hodlají dělat,“ zkritizoval ministryni financí ve speciálním dílu pořadu Co Čech, to politik!.

Ani expert ODS si však od něj nevyslechl příliš kladné hodnocení. „Hasič, za které tam Skopeček byl, přijel a neví, co má dělat s hadicí. Jediná cesta je zkombinovat opatření na výdejové a příjmové stránce. Nevyhnutelně se blížíme ke zvýšení daní. Když nebudeme chtít škrtat, tak dojedeme ke zmrazení výdajů,“ vysvětlil úskalí Skopečkova plánu.

Tagy: