Experti: Dodávat Ukrajině tolik české zbroje je obchodní riziko. Jaká je Achillova pata země?

Na ukrajinském Donbase začala očekávaná masivní ruská ofenziva. Co nyní země, která se už skoro rok brání invazi, nejvíce potřebuje? A jak válka ovlivňuje západní státy? O tom v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hovořili bezpečnostní analytik Jiří Vojáček a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

„Dnes na Ukrajinu jako Česko dodáváme zhruba 75 procent naší zbrojní výroby. Jde o obchodní bezpečností riziko. Musíme si udržet obchodní vztahy i s ostatními zeměmi,“ řekl Jiří Hynek ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Štědrá odměna za pomoc Ukrajině. Česko dostane od USA miliardy korun na modernizaci armády

Státy Severoatlantické aliance se již shodly na spolupráci při rozšíření výroby munice a vojenského materiálu, jehož zásoby se ztenčily právě kvůli protahující se ruské agresi vůči Ukrajině. Po jednání aliančních ministrů obrany to oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož již některé země začaly navyšovat výrobu například dělostřelecké munice.

Právě ta – konkrétně její zásoby – je podle Jiřího Vojáčka Achillovou patou ukrajinské armády: „Proto také prezident Volodymyr Zelenskyj ve chvíli, kdy mluví k západním politikům, často munici zmiňuje. On sice hovoří i o tom, že by chtěl letadla či tanky, ale to první, co potřebuje, je právě munice do systémů, které už byly dodány.“

Podívejte se na celý rozhovor s Jiřím Vojáčkem a Jiřím Hynkem:

Tagy: