Experti: Emisní povolenky mohou drasticky zvýšit ceny nemovitostí. Některé začnou být neprodejné

Emisní povolenky mohou drasticky zvýšit ceny nemovitostí.

V roce 2027 by měl začít platit rozšířený systém emisních povolenek EU ETS, podle kterého by se nově měly vztahovat i na budovy, vytápění budov a dopravu. Cílem je přimět lidi, aby upřednostňovali zelené energie, vysvětlil v pořadu SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Společně s energetickým expertem Michalem Šnobrem se shodli, že by toto opatření mělo také nezpochybnitelně vliv na trh realit. Ty by výrazně zdražily a spousta z nich by se stala neprodejná.

Emisní povolenky jsou povolení vypustit do ovzduší tunu oxidu uhličitého nebo jeho ekvivalent. „V tuto chvíli se povolenky vztahují na velké průmyslové podniky. A mají tak velký vliv i na cenu elektřiny,“ zdůraznil Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Svět letos spálí rekordní množství uhlí. Povolenky dávají Bruselu obrovskou moc, říká Tykač

Zavedení EU ETS by však zasáhlo ještě daleko širší část ekonomiky: „Může to mít poměrně drastický vliv na cenu nemovitostí, aut a dalších věcí, byla by to obrovská změna, stejně závažná, jakou přinesly emisní povolenky na trh s energiemi, na trh s cenami elektřiny. A ty důsledky vidíme dodnes,“ upozornil Šnobr s tím, že doufá, že tento systém do roku 2027 ještě projde změnami.

Experti se rovněž shodli, že vliv tohoto systému na trh s nemovitostmi by mohl být fatální. Ze spousty nemovitostí podle nich není reálné udělat „zelené“, což by velkou část vlastníků dostalo do velmi složité situace. „Pokud zdědíte například nemovitost na venkově, rodinný domek, kde se topí uhlím, tak zrovna takové nemovitosti budou skutečně tímto rozšířením systému emisních povolenek zasaženy. A takoví lidé se nemusí doplatit,“ uvedl ekonom.

Pokud se lidé tedy chtějí alespoň nějakým způsobem přiblížit zelené energetice, je tu možnost zřízení solárních elektráren doma: „Je ale velmi důležité vzít si do ruky složenku, podívat se, jakou mám spotřebu, a opravdu si od odborníka nechat spočítat, jaké solární panely, respektive kolik, se mi  vyplatí, protože předimenzovat to, říct si, že zaplním celou střechu, není řešením, pak ta investice je téměř nenávratná,“ varoval Šnobr.

Ceny energií

Jak už bylo zmíněno, emisní povolenky mají vliv už v tuto chvíli na ceny elektřiny. U té aktuálně sice sledujeme dramatický propad, ale Kovanda rovněž připomněl, že není pravda, že bychom se dostali na ceny, které byly před válkou a pandemií. Elektřina ve srovnání s uplynulým desetiletím je podle něj stále velmi drahá.

Fixaci cen by v tuto chvíli energetický expert sice doporučil, ale ne na dlouho: „Vzhledem k očekávanému vývoji bych fixovat doporučil, ale rozhodně na kratší dobu než na tři roky. Za mě je ideální například nyní fixovat do konce roku 2024, v nejhorším do roku 2025, pokud ta nabídka je výhodnější v průměru za nižší cenu,“ sdělil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zaspali jsme a jen tlacháme. Termíny k rozvoji jaderné energetiky jsou hrozné, míní experti

Tagy:
peníze nemovitost růst cen emisní povolenky ekonomika finance Svět financí s Trinity Bank