Svět letos spálí rekordní množství uhlí. Povolenky dávají Bruselu obrovskou moc, říká Tykač

Podnikatel a investor Pavel Tykač v pořadu  360° na CNN Prima NEWS

360° 1.9.2023

Emisní povolenky se na ceně elektřiny podílí ze tří čtvrtin. Pokud stojí velkoobchodní cena elektřiny 120 eur, tak z 90 eur je tvořená povolenkami. Více jak z poloviny poté zamíří do rozpočtu Evropské unie. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl podnikatel a majitel energetické společnosti Sev.en Pavel Tykač. Uvedl také, že příjmu se Evropská unie nikdy nevzdá a boj proti povolenkám je proto marný.

Jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač v rozhovoru odpovídal na otázku, z čeho je v současné době tvořená cena elektřiny na velkoobchodním trhu. Elektřina dodávaná do České přenosové a distribuční soustavy se podle něj z velké části skládá z emisních povolenek. „Řekl bych, že ze tří čtvrtin tvoří cenu povolenky. Když si vezmeme cenu elektřiny za 120 eur za MWh, tak povolenka dělá 90 eur. Dalších 10 procent tvoří cena paliva, v našem případě uhlí. Zbytek jsou další náklady. Zisk pro společnost je tak pod 10 procenty. Neboli 5 až 10 eur,“ řekl pro CNN Prima NEWS Pavel Tykač, který vlastní v České republice zejména uhelné elektrárny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Maříková žene Zdechovského k psychiatrovi. Europoslanec přirovnal Okamuru k neonacistům

Emisní povolenky jsou nástrojem Evropské unie ke snížení emisí skleníkových plynů. Společnosti musí povolenky nakupovat, když například vyrábějí energii ze zdrojů zatěžujících životní prostředí. Z povolenky obdrží polovinu částky Evropská unie a druhou jednotlivé státy. Podle Pavla Tykače tomu tak už ale zdaleka není.

„Evropská unie se velmi snaží, aby její polovina nabobtnala. Můžeme říct, že její polovina se jmenuje 60 procent a pro státy 40 procent,“ řekl Tykač s tím, že nelze očekávat debatu nad rušením emisních povolenek. „Příjem z povolenek je největším příjmem Evropské unie a ve skutečnosti dává Bruselu sílu a úředníkům moc. Nikdy se toho nevzdají, je to jejich mateřské mléko,“ řekl Tykač.

Podnikatel také uvedl, že ve světě budoucnost fosilních paliv nikdo nezpochybňuje. Za posledních deset let totiž klesl podíl těchto paliv na výrobě energie jen z 80 na 79 procent. „Loňský rok byl rekordní ve spotřebě uhlí po celém světě. Očekává se, že rok 2023 to překoná. Z pohledu světa nelze o konci fosilních paliv hovořit,“ řekl Tykač.

Rozdílem je ale Evropa a její snaha oprostit se od tzv. špinavých zdrojů. „Evropská unie se rozhodla pro cestu bez fosilních paliv a nadchly pro ni významnou část obyvatel kontinentu. Teď si budou muset poradit s tím, že to nebude zadarmo,“ uvedl dále v rozhovoru.

Tykač: Tlak Francouzů a Čechů zlepšil pozici jádra

Podle podnikatele došlo na úrovni Evropské unie ke zlepšení pozice jádra. Dříve se totiž evropští politici dohadovali, kam jádro zařadit v rámci taxonomie. „Soustavný tlak Francouzů i Čechů pozici jádra výrazně zlepšil,“ řekl Tykač s tím, že uhelných elektráren se stále chtějí politici zbavit co nejrychleji.

Podle něj stát musí postavit nové jaderné bloky, které nahradí ty zastaralé v Temelíně a Dukovanech. „Je třeba si uvědomit, že některým z nich je dokonce k 50 letům.V nejkratší perspektivě nezbývá nic jiného než uhlí. Nemáme pro zimní měsíce dostatečnou náhradu toho, abychom uhelné bloky vypnuli,“ dodal Tykač.

Tagy:
Evropa rozhovor elektřina CNN Prima NEWS Evropská unie Česko Pavel Tykač Jaderná elektrárna Temelín Sev.en Energy emisní povolenka