Experti k volbám v Německu: Klíčové bylo klima, Zelení doplatili na nezralou lídryni

Kandidátka na kancléřku za Zelené Annalena Baerbockvá

Političtí experti hodnotí volby v Německu

U západních sousedů je dobojováno – volby v Německu ovládli sociální demokraté (SPD), druhá je konzervativní unie CDU/CSU a třetí Zelení. Právě ekologicky laděná strana ale podle expertů na německou politiku Zuzany Lizcové a Lukáše Novotného pomýšlela na lepší výsledek. Řekli to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Už několik měsíců před parlamentními volbami v Německu bylo zřejmé, že hlasování rozhodne otázka klimatické změny a globálního oteplování. „Z předvolebních výzkumů vyplývalo, že otázka změn klimatu hrála stěžejní roli, nezanedbatelné ale byly také otázky sociální spravedlnosti a bydlení,“ vysvětlila pro Zprávy Plus Zuzana Lizcová, která vede katedru německých a rakouských studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Téma ekologie by mělo papírově nahrávat hlavně straně Zelených. Průzkumy frakci také ještě na jaře věštily volební zisk kolem 20 procent. Jenže poté strana podle expertů doplatila na svou lídryni, ambiciózní, ale nezkušenou Annalenu Baerbockovou.

„Přišla řada chyb. Objevila se aféra s plagiátorstvím a také existovaly nesrovnalosti kolem jejího životopisu a také nevykázání některých vedlejších příjmů,“ popsala Lizcová. „Němci tak možná došli k názoru, že Baerbocková ještě na kancléřku nemá,“ doplnila.

Pro Zelené je přesto zisk téměř 15 procent obrovským úspěchem a do vlády se v rámci koalice pravděpodobně dostanou. „Jejich politika byla velmi dobrá, strana nastavovala silně agendu mířenou na klimatickou Zelenou dohodu, snižování emisí a tak dále. Sociální demokraté i politici Křesťanskodemokratické unie museli reagovat,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS politolog Lukáš Novotný. „Najednou už nestačilo omítal, že Německo skončí s jadernými elektrárnami. Ekologická témata musely strany více promýšlet,“ doplnil.

Podle Novotného zůstanou vztahy Německa a Česka i po odchodu kancléřky Angely Merkelové velmi dobré. „Merkelová měla českou politiku i vědu ráda, byla propojená s akademickým prostředím. I když čeští politici si do ní velmi rádi dokázali rýpnout, ty vztahy byly na velmi dobré úrovni. To se nezmění, vztahy se sousedními spolkovými zeměmi Bavorskem a Saskem jsou rovněž stabilně kvalitní,“ uzavřel Novotný.

Tagy:
Německo politika klimatická změna CNN Prima NEWS volby Angela Merkelová strana Zelených Česko Lukáš Novotný Zuzana Lizcová Křesťanskodemokratická unie Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Křesťansko-sociální unie Bavorska