Rusové mohou udeřit ještě silněji, tvrdí experti. Uvedli, na čem závisí jejich další ofenziva

Josef Kraus (vlevo) a Daniel Koštoval

Další ruská ofenziva se blíží (hosti bezpečnostní analytici Daniel Koštoval a Josef Kraus)

Rusové přebírají na frontě iniciativu a ukrajinští obránci budou bez zahraniční pomoci nuceni ustupovat. Česká muniční iniciativa je sice potřebná, ale nejedná se o dlouhodobější řešení. Podle vyjádření analytiků Daniela Koštovala a Josefa Krause pro CNN Prima NEWS bude klíčová podpora ze strany USA.

Dynamika konfliktu na Ukrajině se v poslední době přesouvá na stranu ruského agresora. Svědčí o tom třeba nedávný ruský úspěch v bojích o město Avdijivka či rozhodnutí amerického Kongresu zablokovat pomoc pro Ukrajinu. Rusům se kromě toho v posledních týdnech daří ničit elektrárny. Ukrajinští představitelé v poslední době upozorňují na akutní nedostatek vojenského materiálu, zejména munice. „Moskva má kapacity udeřit ještě větší silou, čeká se na jarní oblevu,“ řekl CNN Prima NEWS politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus. „Dlouhodobější konflikt vyhovuje Rusku. Co se týče vojenských kapacit, tak Rusové jsou oproti Ukrajincům ve výhodě asi čtyři ku jedné,“ míní bezpečnostní expert a bývalý náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí nám katastrofa, přiznávají Ukrajinci. Hroutí se klíčový bod fronty, je pod stálou palbou

Zahraniční pomoc proudící na Ukrajinu se poslední dobou potýká se zásadními problémy. Citelně se projevují nedostatečné kapacity evropských zbrojovek a již zmíněné zablokování pomoci americkým Kongresem. „V tuto chvíli USA prakticky nepomáhají. Zároveň se blíží prezidentské volby a americká společnost řeší jiná témata,“ říká Koštoval: „Trump staví svoji kampaň také na nechuti Američanů investovat za Evropany do jejich obrany a bezpečnosti.“

„Trump jako prezident se bude snažit plnit sliby, ale není to všemohoucí diktátor. Systém v USA je docela nezávislý a úplné zablokování pomoci Ukrajině pravděpodobně nehrozí,“ domnívá se nicméně Kraus. Česká iniciativa, díky níž Ukrajina dostane statisíce nábojů, je z pohledu analytiků chvályhodná akce, ale nepředstavuje dlouhodobé systémové řešení.

Oba hosté se shodují na nutnosti postupného znovuvybudování evropských obranných kapacit. „Důležitá je v tomto ohledu i politická vůle a vynakládat finanční prostředky účelně. V opačném případě hrozí patová situace, kdy veřejnost nebude k investicím do obrany nahlížet s důvěrou,“ vysvětluje Kraus.

Rusové v Evropě dlouhodobě podnikají vlivové akce

V reakci na nedávné odhalení BIS, že si Rusové platí v Evropě politiky, se oba experti shodují, že se nejedná o převratný objev. „Jedná se o staré metody, ale v dnešní době jsou prováděny sofistikovanější formou,“ uvádí Koštoval. „Nevíme, kolik prostředků do těchto akcí Rusové investují. Mohlo by se jednat o desítky miliard českých korun,“ upřesňuje.

„Přímo v Rusku je celý vládnoucí aparát postavený na totální kontrole médií a informací, které se dostanou k široké veřejnosti,“ říká Kraus. Zároveň se domnívá, že i díky propracované propagandě současný ruský režim funguje a válka má podporu společnosti. „Válka není příjemná, ale podle samotných Rusů musí Rusko válku vyhrát,“ uzavírá Koštoval.

Tagy: