Efektivní strategie? V boji s pandemií hodně pomáhá práce z domova, tvrdí experti

Mimořádné vysílání k nově oznámeným vládním opatřením

Od čtvrtka budou uzavřeny obchody, s výjimkou prodejen se základním sortimentem. Uzavření se nevyhnuly ani služby. Další restrikce se týkají volného pohybu osob, který by se měl omezit na minimum. Nová opatření probrala Markéta Fialová v mimořádném vysílání k nově oznámeným vládním opatřením se sociologem Danielem Prokopem a epidemiologem Petrem Smejkalem.

Podle Prokopa omezení kontaktů do 11. října dostatečné nebylo. S řešením situace by mohl pomoci home office, tedy práce z domova. Podle něj se jedná o efektivní strategii k potlačení pandemie. „V našem výzkumu Život během pandemie v týdnu mezi 5. a 11. říjnem bylo na home officu plně asi deset procent lidí, přitom na jaře to bylo 23 procent. Ti lidé, kteří jsou na home officu, v průměru v našem výzkumu reportují, že mají asi 12 významných kontaktů týdně. Lidé, kteří chodí do práce, jich mají v průměru asi 30,“ vysvětlil sociolog.

K uklidnění společnosti a stabilizaci nákazy Prokop doporučuje posílení trasování a testování, zavedení antigenových testů a nošení roušek. „Ten problém může přijít potřetí třeba v březnu,“ dodává.

Sociolog by nepřeceňoval to, jak lidé vnímají opatření. „My jsme zkoumali asi 18 opatření a asi u 14 si většina lidí, asi 50 procent, myslí, že pomůžou k omezení šíření viru,“ uvedl Prokop. „Míra odmítání není taková, jak bychom si mysleli. Podle mě už to veřejné mínění chápe, že se ten problém musí řešit.“

Problémem v posledních měsících byla nejasná komunikace vlády vůči obyvatelům republiky. „Až do poloviny září říkala velká část vládní garnitury, že to žádný problém není. Myslím si, že vládní komunikace probíhá přes hlavní televize, které už ta mládež, která častěji riziko podceňuje, nesleduje,“ řekl Prokop.

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula se přitom ohrazují proti dotazům, zda nyní prožíváme lockdown, nebo ne. Podle Prokopa k úplnému lockdownu pár věcí chybí, například v Izraeli se nesmí člověk vzdálit 500 metrů od domu. „Ještě tam nějaká drastická opatření chybí, ale samozřejmě jich už není tolik,“ dodal sociolog.

Sestru nevyrobíte za 14 dní

Podle epidemiologa Petra Smejkala je omezení volného pohybu a uzavření obchodů dostačující, ale tato opatření měla přijít dříve. „Důležité je, aby se ta opatření dodržovala. Kdyby se přísně dodržovala opatření, která byla nastavena trochu dřív, tak by bylo lépe,“ řekl. Podle něj by dodržování opatření mohlo pomoci například jasné vysvětlování, proč se to děje, a tak často je neměnit. Podle něj také byla chyba, že se lékaři k situaci nevyjadřovali jednotným hlasem, což také nadělalo v názorech lidí zmatek.

Nejdůležitější je podle Smejkala to, aby fungoval zdravotnický systém. „Asi jsme podcenili na začátku testování a trasování, protože vidíte teď na percentuálním počtu pozitivních ze všech testovaných, že nám spousta pozitivních v populaci utíká,“ uvedl epidemiolog.

Jako důvod ke zpřísnění koronavirových opatření bylo uvedeno vysoké reprodukční číslo, které se nyní pohybuje kolem 1,4. Podle Romana Prymuly bude epidemie pod kontrolou ve chvíli, kdy číslo bude na 0,8. Podle Smejkala je snížení na požadované číslo reálné i během dvou týdnů.

Česko se dlouhodobě potýká i s nedostatkem personálu. „Sestru nevyrobíte za 14 dní ani nevyškolíte zkušenou sestru na jednotce intenzivní péče za měsíc. Medici pomůžou do jisté míry, a proto vlastně z mého pohledu je tohle nejvážnější problém,“ vysvětlil Smejkal. Kvůli tomu dojde k odložení mnoha operací a zákroků a sestry z jiných oddělení se budou muset starat o pacienty s koronavirem.

Lidé situaci pochopí, až ji sami zažijí

Podle Smejkala lockdown téměř nastal. „Zkušenost je nepřenositelná. Lidé často pochopí ty věci, až když se dotknou jich samotných. Až když zjistí, že jejich tatínek nebo maminka na plánovanou operaci nepůjde, nebo někdo z rodiny onemocní a bude mít problém dostat dosavadní péči, pak teprve sami na sobě pocítí, co to je za vážnou věc,“ sdělil epidemiolog. Lidé podle něj zdravotníkům nejlépe pomohou, když budou opatření dodržovat.

Smejkal se na situaci ohledně nošení roušek snažil najít i pozitivum. Kvůli nim se totiž nebudou tak snadno přenášet ani další kapénkové infekce. Dále vyzval, aby se lidé nechali očkovat proti chřipce.

Z nových opatření se přidala i povinnost zdravotnických zařízení hlásit nemocné do jedné hodiny od přijetí. Předtím to bylo do 24 hodin. Smejkal rozhodnutí rozumí. Na druhou stranu je to další zatížení personálu. Neví, jestli se to vždycky zvládne.

„Já si myslím, že to zvládneme, ale bude to o fous,“ řekl Smejkal k současné situaci. Podle něj budou opatření trvat až do jara.

Prokop se Smejkalem souhlasí. Znovu apeloval, že kromě dodržování opatření by lidé měli pracovat z domova a omezit kontakty. Kompenzace by se podle Prokopa měly zaměřit na OSVČ a rodiny s dětmi.

Tagy: