Prigožin by v Kremlu mohl vystřídat Putina. Pokud nevypadne z okna, říká analytik

Chování šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina a jeho kritika vedení včetně samotného Vladimira Putina stojí za pozornost. V Rusku se podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého z okna padá za mnohem menší prohlášení. V pořadu Zprávy PLUS se společně s vedoucím zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyášem Zrnem pozastavili nad pozicí šéfa vagnerovců a naznačili, že by v Kremlu v budoucnu mohl klidně nahradit Vladimira Putina.

Podle Mikuleckého je nyní zajímavější sledovat dění uvnitř Ruska než boje na frontě. Za pozornost stojí hlavně chování Prigožina. „Jeho kritika nejen ministra obrany Sergeje Šojgua, náčelníka generálního štábu Valerie Gerasimova, ale i přímo kritika Putina... v Rusku se padá z oken za mnohem slabší prohlášení, než předvádí Prigožin v posledních dnech,“ konstatoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úder obávané rakety? V Luhansku explodovala ruská základna. Ztráty budou velké, říká novinář

Domnívá se, že dochází k boji o moc. „Přesto, že je Prigožin člověk s historií kriminálníka, který strávil řadu let ve vězení za to, že přepadával lidi a podobně, tak to rozhodně není žádný hlupák. Myslím si, že to je něco, co by nás mělo zajímat skutečně možná víc než situace na bojišti,“ doplnil Mikulecký. Podle Zrna se od šéfa žoldnéřské skupiny můžeme dočkat lecjakého překvapení.

„Je to psychopat a zločinec, ale má nějaké charisma. Když srovnáte prohlášení Putina, tak už je to gumový panák. Šojgu zase vypadá, že už před rokem úplně vyhořel a Gerasimov je autista – v podstatě nemluví. A pak přijde Prigožin, který řekne: ‚Tady jsem, vedle mě jsou mrtví spolubojovníci. Mohli bychom být dál, ale nedostaneme munici.‘ Je to živé, charismatické. Lidé se na to dívají, zvlášť ti, kteří fandí ruskému postupu,“ vysvětloval Zrno.

Experti zmínili i další indicie, které v historii byly předzvěstí vnitřního štěpení země. „Dochází k drobení ozbrojených sil a k jejich postupné privatizaci v rámci Ruské federace. Už to není pouze soukromá Vagnerova skupina, která patří Prigožinovi, ale vzniká celá řada dalších soukromých armád, často až bizarních,“ uvedl analytik. Jako příklady uvedl soukromé subjekty, které si založila ruská armáda nebo firma Gazprom.

Může nahradit Putina

Pokud by se Prigožin rozhodl kandidovat na ruského prezidenta, má podle vedoucího zahraniční redakce určitou šanci zvítězit. „A to v případě, že by došlo k fragmentaci Ruska, například ruských elit. Zatím tam nejsme, ale kdyby se to stalo, tak člověk s takovou pověstí – který se na rozdíl od všech ‚Šojgů a Gerasimovů‘ nebál být v Bachmutu, na frontě, pravidelně reportuje z linie – tak by mohl nějakou roli sehrát. To vyloučené není,“ pokračoval.

Domnívá se však, že zatím má Putin moc v Rusku pevně v rukách. Mikulecký dodal, že při pohledu do minulosti byl v pozici „gumáka“ Boris Jelcin. „Čím Putin zapůsobil na Rusy bylo to, že byl neskutečně dynamický. Sedl do stíhačky – dvoumístné, nepilotoval – a odletěl do Čečenska. On byl ten akční a dnes, po dvaceti letech, se doba posunula. Putin je v roli Jelcina, nemohoucího staříka, a Prigožin je v roli toho perspektivního adrenalinem nadupaného Putina,“ doplnil.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda režim prezident okno CNN Prima NEWS volby Čečensko Rusko analytik Vagnerova skupina Matyáš Zrno Gazprom Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu Jevgenij Prigožin Milan Mikulecký