Starostové v krizi tvoří první linii, říká expertka. Lidé k nim chodí i ze strachu o bezpečí

Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR

Co na to vaše peněženka 26.9.2022

Lidé v době energetické krize chodí za starosty především tam, kde jsou závislí na městských teplárnách či na cenách MHD. Zároveň mají občané malých obcí obavy o vlastní bezpečnost. V pořadu Co na to vaše peněženka to uvedla Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR. Přiblížila, z čeho strach lidí pramení a jakou roli v současné krizi starostové a primátoři zastávají.

„Tam, kde jsou obyvatelé obcí závislí na městských teplárnách či na cenách MHD, tam chodí za starosty. V menších obcích pak lidé mají obavy o bezpečnost, a to například kvůli veřejnému osvětlení, jehož provozní doba se kvůli úsporám zkracuje. Mají obavy, že se bezpečnost v obci sníží,“ uvedla Vladyková.

Podotkla, že v následujících měsících se noc bude prodlužovat a den zkracovat. „Když jdou lidé ráno do práce či večer domů, tak mají obavy. Proto přichází do starostovny. Je pravda, že starostové a primátoři – všechny ženy a muži – jsou v první linii. Mnozí občané je vnímají, že jsou v obci za stát. Nevnímají rozdíl mezi celostátní a komunální politikou,“ pokračovala.

Takoví lidé následně na starosty apelují, aby vrcholným politikům v Praze řekli, aby situaci v obci zlepšili. „Tvoří první nárazník mezi státní správnou, s níž mnohdy nemají mnoho společného. Obecně mají starostové obavy a přemýšlejí, kde mají ušetřit,“ dodala Vladyková.

Co by obcím v době krize nejvíce pomohlo? A čeho jsou ochotny se podle Jaromíra Mazáka ze STEM samosprávy vzdát? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy:
krize strach pomoc STEM města obavy pořady CNN Prima NEWS starosta obce energetika Starostové a nezávislí starostové Radka Vladyková Praha Co na to vaše peněženka městská hromadná doprava Svaz měst a obcí České republiky Jaromír Mazák