Extrémní vedra v Kanadě připravila o život miliardu mořských zvířat

Více než miliarda mořských zvířat přišla o život kvůli rekordním teplotám, které minulý týden panovaly na kanadském pobřeží. Odborníci upozorňují na skutečnost, že zranitelnost ekosystémů nezvyklých na extrémní teploty bude dále stoupat.

Vlna veder, která zasáhla západ Kanady a USA po celých pět dní, atakovala hranici 40 stupňů. Extrémní horko si v provincii Britská Kolumbie vyžádalo oběti na více než pěti set lidských životech a provincii spalovaly stovky požárů, z nichž některé trvají dodnes. Kromě toho se ale odborníci obávají i ničivého dopadu na mořský život.

Podle prvotních odhadů zemřela během nezvyklého vedra více než miliarda mořských zvířat. „Při procházce po pobřeží obvykle necítíte křupání pod nohama. Ale teď tu všude leží tolik prázdných mušlí, že se nemůžete vyhnout šlápnutí na mrtvé zvíře,“ popsal pro The Guardian situaci Christopher Harley, mořský biolog z Univerzity Britské Kolumbie. Podle záznamů jeho týmu se teploty na kamenitém pobřeží pohybovaly okolo 50 stupňů Celsia.

„Bylo takové horko, že když jsme s jedním studentem sbírali chvilku data, museli jsme se stáhnout do stínu a dát si mražené hrozny,“ uvedl Harley. „Mušle, hvězdice či škeble takovou možnost samozřejmě neměly.“ Zástupci těchto druhů přitom dokážou tolerovat tropické teploty i po několik hodin. „Když však teploty takto vystřelí, vzniknou podmínky, ve kterých nedokážou přežít,“ dodává.

Hromadné umírání měkkýšů může dočasně ovlivnit kvalitu vody, jelikož právě tito živočichové mořskou vodu filtrují. V jiných oblastech se začaly objevovat i mrtvé ústřice, sasanky či ryby. Náprava stavu ekosystému může trvat i desetiletí.

Tagy:
Kanada klimatická změna požáry ekosystém The Guardian USA extrémní teploty Britská Kolumbie University of British Columbia