Fachmany nezaskočí ani malý skluz v časovém plánu

Jedinečný projekt doprovázený souborem článků je v plném proudu. Své příznivce si nalezne nejen ve skupině lidí, kteří se zabývají či budou zabývat rozsáhlými rekonstrukcemi na svých domech, ale i v širokém horizontu lidí, kteří by se rádi v této oblasti zorientovali. Některé kroky již byly uskutečněny. Dnes nás čekají další, neméně důležité činnosti, které směřují k vysněnému bydlení.

V minulém dílu se vyřešilo financování rozsáhlých oprav formou úvěru, provedlo se zaměření oken, ale hlavně počala demontáž střechy. Dnes nás čeká pokračování prací spojených s novou střechou. Jako první se položí palubky. Také proběhne kontrolní den stavby, ale začneme milou návštěvou zahradní architektky, která se pustí do návrhu zahrady.

Zahradní architektka

Prostor v rohu zahrady, kde by chtěl mít majitel zastřešené posezení s grilem, nyní hyzdí rozsáhlá džungle. Veškerá zeleň, která v tuto chvíli brání realizaci venkovního posezení, bude  odstraněna. Dalším požadavkem investora je pergola navazující na rodinný dům. Ta bude v rámci celkové rekonstrukce vybudována zcela nová. Paní architektka rovněž navrhla rozšíření terasy, aby zde mohl být umístěn např. jídelní stůl. V tuto chvíli je terasa poměrně malá a oběd na čerstvém vzduchu v letních měsících by nebyl možný.

Vše je tedy nyní ve fázi představ a nápadů. Paní architektka si musí nejprve celou zahradu přesně zaměřit, zinventarizovat stávající stav dřevin a vypracovat návrh. Rozhodne se, které rostliny budou zachovány, ať už na původním, či nově nalezeném místě, a které rostliny přijdou nenávratně pryč. S těmito podklady pak přijde za majitelem objektu ke schválení.

Kontrolní den

Při kontrolním dnu  probere investor se stavbyvedoucím práce, které již byly provedeny a naplánují další kroky. Je potřeba zvolit například barvu nátěru stropních podhledů. V projektu byl pro ně naplánovaný bílý sádrokarton. Vzhledem k tomu, že je potřeba docílit prosvětlené místnosti, navrhnul pan stavitel světlý odstín nátěru. Použije kvalitní bílou barvu, která nevybledne. Dalším problémem jsou nevzhledné stropní trámy, které chce investor zachovat. Proto pan stavitel navrhl jejich kvalitní chemické ošetření a celkové zvětšení. Z fošen a prken se vyrobí falešné trámy. Naprosto shodným způsobem vylepší i kovové překlady. Ty původní byly obaleny dřevem. Dřevo se mělo repasovat, ale jejich vzhled by se lišil od stropních trámů. Proto se přikročilo ke změně a stropní trámy budou obaleny stejným materiálem jako podhledy. Společně tak budou tvořit dokonalou symbiózu.

Pokládání palubek na střechu

Stavba pokročila. Střecha je obnažená, zbyly zde pouze trámy. Přímo na ně budou položeny předpřipravené palubky. V místě pera se musí každá palubka natřít bílou barvou a následně se  zapasují jedna do druhé. Kdyby se neprovedl předběžný nátěr v místě pera a provedl se až dodatečně po položení všech palubek, došlo by po určité době k pohledovým vadám. Palubky se seschnou a objeví se mezera, kde by vylezla nenatřená část.

Krokve se po obvodu celé střechy seříznou do roviny a založí se první řada palubek. V případě, že by začalo pršet, odhalí se vždy jen jedna polovina strany střechy. Ta druhá se nechá pod plachtou. Odhalená polovina střechy se zabední a opět zakryje plachtou. Naprosto shodným způsobem bude provedeno bednění celé střechy. Krov přijde z vnitřní strany obložit a natře se bílou barvou. Vytvoří se falešné trámy, které by měly být natřeny tmavší barvou, aby vynikly.

Díky přibývajícím pracím jsme se dostali do malého skluzu. Dle časového plánu měl být již dům pod střechou. Nejedná se však o nic zcela zásadního. Šikovní dělníci své zpoždění hravě doženou. Ve chvíli, kdy bude hotová střecha z palubek, položí se na ní parobrzda. Právě kvůli tomu přišlo pryč staré bednění. Obsahovalo mnoho hřebíků a spon. Izolace by se pak mohla protrhnout a neplnila by svou funkci. Jedná se o velice důležitou součást střechy. V případě, že by se roztrhla, nebo nebyla položená správným způsobem, mohlo by docházet ke kondenzování vody a následnému vzniku plísní. Na parobrzdu pak přijde nadkrokevní izolace.

V původní verzi projektu bylo počítáno se sádrokartonem, kterým by byla obložena vnitřní část palubek. Vzhledem k tomu, že jsme pro novou střechu použili nadkrokevní izolaci, je tento krok naprosto zbytečný. Mezi sádrokartonem a nadkrokevní izolací by vznikl prostor, ve kterém by proudil vzduch a docházelo by tak ke srážení vody a následnému prokapávání tekutiny na sádrokarton. Stavba tedy pokračuje dál a v příštím díle se vrhneme na pokládku nadkrokevní izolace přesně vrstvu po vrstvě a následně i střešní krytiny.

Tagy: