Nefunkční digitalizace stojí denně desítky miliard. Rozladěnost roste i uvnitř pětikoalice

Digitalizaci stavebního řízení provází další komplikace.

Úřady i měsíc po spuštění on-line stavebního řízení bojují s nefunkčností

Úřady měsíc po spuštění digitálního stavebního řízení bojují s nefunkčností systému. Každý další den, kdy nefunguje, stojí navíc desítky miliard korun. Svaz měst a obcí například spočítal, že dvouměsíční problémy zpozdí až 13 tisíc stavebních povolení v hodnotě kolem sta miliard korun. Piráti slibují nápravu do konce léta, koaličním partnerům ale dochází trpělivost.

Elektronické stavební řízení má do plné funkčnosti hodně daleko. Taková je zkušenost úředníků po měsíci s novým systémem. Problém je údajně třeba absence fungujících šablon, které mají automaticky přetahovat informace o všech účastnících řízení. Šablony prý celý proces nejenom výrazně zrychlují, ale také eliminují možné písařské chyby. „Na základní fungování těch šablon jich potřebujeme nějakých 126. V tuto chvíli jich máme k dispozici desetinu,“ sdělil pro CNN Prima NEWS předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Jan Holický.

ČTETE TAKÉ: Stavební úřady cupují Bartošovu digitalizaci. Čekají nás náročné měsíce, vzkázal ministr

Nejen to je podle úřadů důvodem, že nebudou schopné plnit zákonem stanovené lhůty. Na to se pak podle nich nabalí další ekonomické problémy – třeba u čerpání dotací, které často mají striktně nastavené termíny. „Nedodání nebo nedodržení těchto termínů mnohdy může znamenat ohrožení samotného čerpání nebo sankce pro stavebníka. Už teď jsou známé případy napříč republikou,“ řekl místopředseda Svazu měst a obcí ČR a primátor města Olomouc Miroslav Žbánek (ANO).

„U národních dotací ve většině případů lze nějakým způsobem tyto lhůty upravit. U těch evropských záleží na vypsaných podmínkách,“ sdělil náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský (Piráti).

„Všichni si přejeme digitální stavební řízení, které bude funkční a samozřejmě efektivní, ne připraveno takovýmto humpoláckým způsobem,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta města Kyjov František Lukl.

Města a obce, ale i zástupci stavebníků a architektů proto vládu vyzvali k urychlenému společnému jednání. Rozladěnost z práce vicepremiéra Ivana Bartoše ale roste i uvnitř pětikoalice. „On nás ujišťoval o tom, že zkrátka a dobře tam nějaké problémy budou na začátku, což je logické, ale že ty problémy budou postupně vychytávány. Buď se to do konce srpna odstraní, nebo nastane zřejmě nějaké jednání o politické odpovědnosti pana ministra,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek.

„Chci věřit tomu, že ta digitalizace začne fungovat. Kdyby se to nedařilo, tak asi bude třeba, aby na to sedlo více hlav a bavili se o tom, řekněme, nějakým kolektivnějším způsobem,“ sdělil předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Jsme schopni si to určitě obhájit. Do toho systému lze podávat žádosti a ty jsou úředníky odbavovány. Jsou tam nějaké individuální technické chyby, které se vždy snažíme odstranit v nejkratším možném termínu,“ uvedl Černohorský. Šéf rezortu pro místní rozvoj by všechny problémy on-line stavebního řízení rád vyřešil do konce srpna. To je hraniční termín třeba i pro ODS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pirátům chybí pokora, řekl Kubáček. Bartoš si digitalizaci načasoval šíleně, sklízí hořké plody

Tagy:
politika digitalizace Ivan Bartoš Česká pirátská strana Lukáš Černohorský Česko Miroslav Žbánek Svaz měst a obcí České republiky ekonomika, obchod a finance Jan Holický