Pokus poštvat Čechy proti uprchlíkům. Fiala se pustil do Babiše kvůli jeho kritice vlády

Petr Fiala

Tisková konference Petra Fialy po jednání v Bruselu

Premiér Petr Fiala se brání kritice svého předchůdce Andreje Babiše. Ten ve vysílání pořadu Nový den na CNN Prima NEWS nynější vládu obvinil, že se nestará o české občany a domácí problémy, ale místo toho se věnuje jen Ukrajině a uprchlíkům. Fiala reagoval, že Babiš se takto snaží poštvat Čechy právě proti ukrajinským uprchlíkům.

Fiala podle Babišova mínění aktuálně řeší pouze krizi na Ukrajině, a tudíž nepracuje na domácích problémech. „Měl pověřit někoho ve vládě, aby řešil problémy českých občanů,“ kritizoval expremiér. Kromě toho se pozastavil nad tím, že se aktuálně nachází ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky, ale „pro naše lidi, matky samoživitelky a zdravotně postižené ty byty nebyly“.

Současný premiér ale kritiku z úst svého předchůdce odmítá a považuje ji za absurdní. „Nevidím to vůbec stejně. Já ta slova nechápu, respektive to chápu jako pokus poštvat českou společnost proti ukrajinským uprchlíkům, což považuji za absolutně chybné,“ reagoval Fiala na tiskové konferenci po jednání Evropské rady v Bruselu.

Premiér poukázal na to, že Ukrajinci prchají z důvodu války a strachu o svůj život. „Tím, že pomáháme Ukrajincům, pomáháme i českým občanům. Ti lidé k nám přichází v obrovském množství. To je máme nechat na ulici? Nebo co by si pan Babiš představoval?“ divil se předseda vlády.

Fiala odmítl také kritiku ohledně domácích problémů. „Více než dvacet miliard seniorům, kteří to poznají na zvýšení svých penzí. Pět miliard kompenzace podnikatelům, kteří byli postiženi v důsledku covidu,“ vypočetl premiér kroky kabinetu. Doplnil také příspěvek ve výši jedné miliardy korun lidem, kterým hrozila energetická chudoba, či pomoc drobným a středním podnikům kvůli zvýšení cen pohonných hmot.

Fiala: Otevíráme Ukrajině dveře do EU

Premiér dále na tiskové konferenci zmínil, že se Česko snaží prosadit lepší formulaci slov, která by mohla otevřít dveře Ukrajině „pro kandidátský status pro budoucí přijetí do Evropské unie“. Podle Fialy je i změna ve formulacích důležitá, aby si Ukrajinci bojující proti ruským agresorům udrželi naději.

„Formulace se vrací a rozvíjí Versailleskou deklaraci. To bylo důležité, protože ta formulace více otevírá Ukrajincům dveře,“ sdělil novinářům. „U těchto politických závěrů i volba slov může mít později vliv na to, co se odehrává na následujících rovinách rozhodování,“ doplnil Fiala.

Česko se tak řadí mezi několik zemí, které evropskou budoucnost Ukrajiny prosazují. „Jsou země, které by si dovedly představit – a mezi ně patří i Česká republika – že by tam bylo otevřeně řečeno, že Ukrajina bude mít status kandidátské země. Pak budeme řešit technické věci. Mimořádné situace vyžadují mimořádné řešení. Jsou ale země, které si takovéto mimořádné postupy nedokáží představit. Proti původnímu návrhu je to výrazné otevření dveří,“ zopakoval premiér.

Tagy: