Politolog: Fiala připravuje lidi na tvrdý podzim. Čekal jsem omluvu, říká komentátor

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Politolog Šárovec hodnotí projev premiéra Fialy

Vláda deklarovala, že přinese jiný komunikační styl, takže mě otevřenost projevu premiéra Petra Fialy (ODS) nepřekvapila. V Novém dni na CNN Prima NEWS to řekl politolog Daniel Šárovec. Ocenil, že slova předsedy vlády nebyla populistická. Od politických oponentů se ale Fiala dočkal tvrdé kritiky, stejně tak od komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého. Ten od premiéra čekal omluvu za kauzy ve vládním hnutí STAN.

„Nárůsty cen energií, jež nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem. Stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem. Žádný evropský stát to nedělá,“ řekl Fiala ve středečním mimořádném projevu.

Šárovce přímost, jasnost a otevřenost nepřekvapila. „Jde to ruku v ruce s tím, že současná koalice deklarovala jiný politický a komunikační styl. To, v jakém duchu byl projev veden, s tím souhlasí. Ocenil bych, že projev nebyl populistický. O to rázněji mohou slova pro část populace vyznívat. Musíme říkat, jaké věci reálně jsou, jinak se na tvrdší podzim nepřipravíme,“ zhodnotil Šárovec.

Produkt mediální přestřelky s Babišem

Reakce veřejnosti se logicky dělí na dva tábory. Zastánci vlády Fialovo vystoupení chválí. Příznivci opozice jsou naopak nekompromisní a říkají, že projev byl nedostatečný a měl slabiny. Podle Šárovce Fiala vystoupil, protože kritici vládě vyčítali, že nemá jasnou strategii pomoci v době ekonomické i migrační krize a opatření za zbytkem Evropy zaostávají.

V úvodu projevu Fiala řekl, že za problémy s energiemi může z velké části také předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). „Myslím, že to nebyl žádný projev k národu. Byla to nepovedená tiskovka, kterou četl z papíru a zopakoval lži. Je to sedmilhář: lže o inflaci, zadlužení, norském plynu. Vysvětloval jsem mu, že to byl kontrakt. Lže o energetické závislosti. Vše prodaly ODS s ČSSD. Nemáme nic,“ konstatoval Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jenže podobná prohlášení byla patrná i u předchozí Babišovy vlády, která se také vymlouvala na své předchůdce. „Musíme si všímat, že to, jak Fiala kritizoval předchozí vládu, je produktem mediální přestřelky mezi ním a Babišem, respektive mezi vládou a hnutím ANO. Každá vláda ‚zdědí‘, co zanechala ta předchozí. Vláda opravdu za tři čtvrtě roku nemůže udělat zázraky,“ dodal Šárovec.

Na kritická Fialova slova vůči vládě hnutí ANO ostře reagovala také současná šéfka poslanců ANO a exministryně financí Alena Schillerová. „Ať premiér přestane fňukat a chová se jako chlap, postaví se k tomu čelem. Naše vláda se potýkala s velkou krizí, přesto jsme byli šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii,“ podotkla ve vysílání CNN Prima NEWS.

O kauzách STAN Fiala nemluvil

Fiala se nezmínil o korupční kauze v pražském dopravním podniku, ve které bylo obviněno už 12 osob včetně bývalého náměstka hlavního města Petra Hlubučka (STAN). Kvůli kontaktu s rovněž obviněným podnikatelem Michalem Redlem navíc ke konci června rezignoval ministr školství Petr Gazdík (STAN).

„Když tady týden zuří vládní krize a objevují se podrobnosti o prorůstání organizovaného zločinu, tak pokud si premiér vyžádá čas ve všech hlavních sdělovacích prostředcích, čekal bych, že se k tomu nějak vyjádří,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Miroslav Korecký.

Lidi podle něj sice pálí, jak zaplatí složenky, ale ekonomická krize, která začala v březnu, tu ještě minimálně do konce roku bude. „Čekal jsem, že se Fiala omluví národu, protože ručí za vládu a vybral si své partnery. To mi velmi chybělo,“ uvedl Korecký.

Naopak komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk Fialovo mlčení o kauze uvítal. „Pokud by o ní něco říkal, naskočil by na vyprávěnku opozice, že jde o bezprecedentní šílenost. Ve skutečnosti to je pražská komunální kauza, kde figuruje jeden politik, který je shodou okolností v hnutí STAN. Kdyby premiér začal o kauze mluvit, nahrál by Babišovi,“ vysvětlil Honzejk.

Tagy: