Fiala svolil k jednání o uprchlících s Hřibem. Zastal se ale Rakušana

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Praha uzavře centrum pro uprchlíky, Netolický je proti

Premiér Petr Fiala (ODS) je ochoten sejít se za přítomnosti vicepremiéra, ministra vnitra a šéfa krizového štábu Víta Rakušana (STAN) s primátorem hlavního města Zdeňkem Hřibem (Piráti) a jednat o situaci uprchlíků z Ukrajiny v Praze. Je podle něj ale třeba rozlišovat skutečné problémy a volby. Na tiskové konferenci po jednání vlády Fiala uvedl, že jde o záležitost, kterou má na starost Rakušan a řeší ji dobře. Termín setkání zatím neurčil.

Hřib ve středu oznámil, že magistrát kvůli přetíženosti hlavního města a chybějícímu systému přesunu uprchlíků uzavře k 15. červnu centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Někteří hejtmani záměr kritizovali, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) plán označil za nekolegiální krok a politické gesto.

Fiala dále uvedl, že podle jeho informací při pravidelném úterním jednání zástupců vlády s hejtmany Hřib nic nenamítal na to, že se situace uklidňuje a že krizový štáb může snížit frekvenci jednání s hejtmany z každého úterý na jednou za dva týdny.

„Potom v médiích vytváří dojem, že je třeba okamžitě a intenzivně jednat,“ uvedl premiér s tím, že se samozřejmě s primátorem setká, ale za přítomnosti Rakušana. Toho rozhodnutí Prahy mrzí. Z Bruselu, kam odletěl na jednání, vzkázal, že je připraven se s Hřibem sejít a hledat jiné cesty.

Do Česka přijíždí zhruba tisíc Ukrajinců denně

Do Česka podle ministra vnitra denně přijíždí průměrně tisícovka Ukrajinců, ale stejný počet jich i odjíždí. Na počátku rusko-ukrajinského konfliktu na konci února do země přijížděly denně tisíce lidí. V Česku podle ministra zůstává zhruba 300 000 běženců, dočasnou ochranu ČR kvůli válce na Ukrajině udělila 361 400 lidem.

Zhruba 50 000 Ukrajinců ČR opustilo. Z toho se podle Rakušana asi polovina vrátila do vlasti a druhá zamířila do jiných zemí. Přesnější údaje o tom, kolik uprchlíků v Česku zůstává, by stát mohl zjistit při zápisech do škol.

Tagy: