Fiala zveřejnil první video na čínském TikToku. Nechceme z něj influencera, zní z ODS

Dramatická hudba, oblékání saka a odchod s koženou brašnou. Tak vypadá první video, kterým se na čínské sociální síti TikTok prezentuje premiér Petr Fiala (ODS). Účinkování na této platformě se přitom dlouho bránil. Názor změnil až poté, co se na TikTok vypravil i jeho stranický kolega a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Fiala ale má těžkou politickou konkurenci v podobě Aleny Schillerové a Andreje Babiše s dohromady přes 200 tisíci sledujícími.

Předseda vlády Petr Fiala zveřejnil své první video na TikToku v sobotu dopoledne. Na krátkém videu si postupně nandá prsten a hodinky, nasadí si brýle a sbalí si malou koženou tašku. Následně si oblékne sako. Celá scéna s krátkými střihy je navíc natočená tak, že Fialovi není vidět do tváře.

Další videa budou postupně přibývat. Mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka pro CNN Prima NEWS uvedl, že na TikToku jsou dnes dva miliony Čechů. Jde tedy o velmi populární síť. „Naším cílem není z Petra Fialy udělat influencera, ale komunikovat odlehčenou a srozumitelnou formou politiku, kterou premiér dělá, a přiblížit mladší generaci jeho pracovní program, názory a pohled na svět,“ řekl Smolka.

Čínská sociální síť TikTok je zároveň pod velkou kritikou kvůli své bezpečnosti. Varuje před ní dokonce Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který ji označil za bezpečnostní hrozbu. „U takzvaných zájmových osob, tedy osob například ve vysokých politických, veřejných či rozhodovacích funkcích, doporučujeme aplikaci nepoužívat. Vydané varování a výše zmíněná doporučení jsou v souladu se zákonem o kybernetické bezpečnosti, který NÚKIB mimo jiné ukládá zajišťovat prevenci v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ uvádí úřad.

Podle Smolky ale na to Úřad vlády pamatoval. „Museli jsme samozřejmě zajistit v první řadě bezpečnost. Aplikaci máme v telefonu určeném jen pro ni a nikde jinde. Díky tomu se vyhneme možnému zneužití citlivých dat,“ dodal mluvčí pro CNN Prima NEWS.

Opoziční poslanci vévodí sledovanosti

Na TikTok se odhodlal i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Jeho profil má 181 sledujících.

Zatím to tedy nestačí na opoziční poslance, kteří jsou na čínské sociální síti velmi aktivní. Předsedkyni poslaneckého klubu ANO Alenu Schillerovou sleduje přes 40 tisíc lidí, šéfa SPD Tomia Okamuru 72 tisíc a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše 170 tisíc lidí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Solární byznys má u nás dlouhé pacičky, řekla Švihlíková. Ministerstvo financí podle ní nezná stav ekonomiky

Tagy: