Ficova mistrná partie. Slovenský premiér našel způsob, jak přelstít Čaputovou i Ústavní soud

Slovenskem hýbe protlačení novely trestního zákona z dílny premiéra Roberta Fica. Změna v legislativě značným způsobem uvolňuje podmínky v případech korupce či hospodářské kriminality, ale také snižuje promlčecí lhůtu u znásilnění. Opozice i značná část veřejnosti to kritizuje a nesouhlas dává najevo také prezidentka Zuzana Čaputová. Fico však podle všeho našel způsob, jak zákon i přes případné veto hlavy státu a nesouhlas Ústavního soudu protlačit. Šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy CNN Prima NEWS popsal, že slovenskému premiérovi stačí pouhý jediný den platnosti.

Ficova koalice tvořená jeho Směrem-SD, Hlasem-SD Petera Pellegriniho a Slovenskou národní stranou (SNS) vedenou Andrejem Dankem v minulém týdnu i přes odpor opozičních zákonodárců v Národní radě dokázala odsouhlasit přijetí silně kontroverzní novely trestního zákona.

PODÍVEJTE SE: Na Slovensku se blíží prezidentské volby

Novela obsahuje například snížení trestů u korupce a hospodářské činnosti, zrušení Úřadu speciální prokuratury, který vyšetřoval ty nejzávažnější případy na Slovensku, ale také právě zkrouhnutí promlčecí lhůty u znásilnění z 20 na 10 let.

ČTĚTE TAKÉ: Nadávání do úchylů i bagatelizace znásilnění. Vřava kvůli novému zákonu namíchla i Čaputovou

Právě poslední z vyjmenovaných bodů v Národní radě hájil poslanec Směru Richard Glück. „Vždyť se podívejte, co se děje ve světě – v Americe si nějaká žena po 17 letech vzpomene, že byla někým znásilněná a na základě takového tvrzení začne vydírání, mediální lynč a neúčelné trestní konání,“ prohlásil Glück a za svá slova schytal silnou kritiku ze strany opozičníků.

Zákon byl nakonec protlačen a očekávalo se, že na tahu bude prezidentka Zuzana Čaputová, neboť hlava státu avizovala, že s Ficovou novelou nesouhlasí. „Namísto toho, abychom posilňovali ochranu před sexuálním násilím na ženách, děvčatech a stejně tak na mužích a chlapcích, schválená novela trestního zákona ji naopak oslabuje,“ komentovala prezidentka s tím, že zváží další kroky.

Na ty ovšem zatím nemůže dojít. Novelu totiž Fico, z jehož dílny vzešla, doposud nepodepsal. Nejde o žádnou lenivost, ale podle všeho o promyšlený tah. Slovenský premiér totiž novelu, kterou jeho koalice po náročném tažení v Národní radě přece jen protlačila, pochopitelně podepíše. Může si ale dát na čas a ztížit tak podmínky Čaputové a dokonce i Ústavnímu soudu.

Win-win situace

Důvod je poměrně jednoduchý. „Fico to zdržuje kvůli termínům, aby Ústavní soud nestihl dát verdikt před tím, než bude zákon v platnosti. Potřebují aspoň den, aby platil kvůli ‚amnestii’ a snížení trestů pro vyšetřované, obviněné a obžalované lidi spjaté se Směrem. Dokonce by i někteří odsouzení mohli mít zkrácené tresty,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy.

Podobně hovoří i politolog Jozef Lenč. „Robert Fico hraje s prezidentkou svoje hry. Pokud zákon vrátí do Národní rady SR, Ústavní soud nebude mít čas o zákonu rozhodnout. Pokud zákon podepíše a půjde na Ústavní soud a ten nestihne rozhodnout, bude platit i se snížením promlčení a vinná bude prezidentka,“ napsal na sociální síti Lenč.

Že jde v podstatě o Ficův mistrovský tah Lenč ohodnotil slovy „win-win“, tedy že předseda vlády bude v obou případech z celé věci těžit. Kupříkladu slovenské Hospodárské noviny hlásí, že „Fico našel díru v zákoně, o které málokdo tušil“.

Čaputová může novelu skutečně vrátit do Národní rady, kde by ji poslanci museli znovu probrat a možná by se i dočkala úprav, ale v takovém případě by posléze podstatně méně času měl Ústavní soud, který by novelu mohl zarazit. V opačném případě může Čaputová zákon podepsat a poslat na Ústavní soud. V ten okamžik ovšem kontroverzní změny ponesou její podpis.

Pro úpravy už jsou i koaliční poslanci

Kuriozitě celé kauzy nahrává i fakt, že někteří z koaličních poslanců, kteří pro novelu i se snížením promlčecí lhůty u znásilnění hlasovali, nyní hlásí, že by byli pro její úpravu. Poslanec Hlasu Dušan Tittel například řekl, že si nemyslí, že by zákon byl namířen proti ženám. „Moje máma by mě profackovala, kdybych něco takového udělal,“ řekl pro slovenský Denník N Tittel.

Jeho kolega Samuel Migal' řekl, že pro novelu hlasoval, protože „na tom taková byla dohoda v koalici“. „Budu rád, když se to bude novelizovat hlavně co se týká násilí na ženách nebo násilných trestních činů,“ komentoval zákonodárce. Další poslanec Hlasu Róbert Puci Denníku N sdělil, že „nemá problém s vrácením promlčecí lhůty u znásilnění zpět na 20 let“.

Fico mezitím prezidentku Čaputovou vyzval, aby zákon vetovala. „Pokud by prezidentka opravdu měla zájem na zlepšení přijaté novelizace, může přece zákon vetovat a přiložit k vetu potřebné změny,“ pronesl už v pátek Fico, jak uvádí například deník SME.

Tagy:
Slovensko znásilnění Ústavní soud koalice Peter Pellegrini Zuzana Čaputová Robert Fico ústavní soud SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana Dušan Tittel